Genom kampanjen Hjärterum vill kommunen förmå Uppsalabor att hyra ut exempelvis rum eller Attefallshus till nyanlända under den tvååriga etableringsfasen. Uppsalahem ska även frigöra 270 lägenheter till den aktuella gruppen under 2017 och 2018.
Läs mer: Så ska nyanlända få hjälp med bostad
På sociala medier har flera privatpersoner kritiserat kommunens insatser. Andra har ställt sig positiva till initiativen och tonläget har bitvis varit högt.
UNT ringde upp kommunalrådet Erik Pelling (S) för att följa upp lanseringen och fråga hur han ser på kritiken.
– Jag har tagit del av kommentarer där diskussioner om prioriteringar har kommit upp. Det är ju ingen hemlighet att vi har bostadsbrist i Uppsala och det är en av kommunens mest prioriterade frågor. Dels att försöka bygga bort bostadsbristen, dels att tillgängliggöra de bostäder som redan finns, säger Erik Pelling.
Kommunalrådet vill påpeka att upplägget gäller för personer som har fått uppehållstillstånd.
– Det ligger i allas intresse att de får en så snabb start som möjligt. Det går inte att göra någonting vettigt utan tak över huvudet och det är därför den här lagstiftningen har kommit till. De här personerna har rätt att stanna i Sverige och det är alla partiers ansvar, inklusive främlingsfientliga Sverigedemokraterna, att lösa detta.
Har du förståelse för kritikerna? Att exempelvis unga har svårt att flytta hemifrån och att man upplever att "andra får gå före"?
– Detta är bara en tillfällig hjälp. Det handlar om tillfälliga kontrakt och man betalar sin hyra från dag ett, detta är inget subventionerat boende. Vi har riktat andra satsningar mot ungdomar. Till Uppsalahems ungdomsbostäder måste man vara under 26 år för att komma i fråga.
Sedan tidigare har Uppsala kommun en andrahandsförmedling tillsammans med Uppsala studentkår och Uppsala universitet för stadens studenter, Studentboet. En liknande satsning, menar Erik Pelling. Skillnaden är dock att kommunen via Studentboet, som är en ren förmedling, inte agerar förstahandshyresgäst. Via Hjärterum ska kommunen hyra ut bostäder till andrahandshyresgäster.
– Man kan hålla med om att det är drastiska åtgärder, men man ska komma ihåg att vi gör det i en situation där vi får ut fler bostäder än någonsin i Uppsala.
Tycker du att klagomålen saknar giltighet?
– Jag förstår att folk är frustrerade, det har de all rätt till. Vi nonchalerar inte bostadsproblematiken. Många hör av sig och är kritiska men kommer inte med andra förslag på lösningar.