Det som Katja Jahn tillsammans med andra har startat kallas för byggemenskap. Det betyder att man tillsammans planerar hur man vill ha lägenhetshuset, anlitar arkitekt och byggfirma samt får bestämma över sin egna planritning. Denna byggemenskap heter Gården och finns i Rosendal i Uppsala.
– Den minsta lägenheten kommer vara 20 kvadratmeter och den största 100. Det som är så bra är att man själv kan välja vad man lägger pengarna på. Till exempel jag som tagit ett billigare kök men lagt mer pengar på golvet, säger Katja Jahn.
Redan 2017 var projektet igång och då planerade man att bygga ett hus med 20 lägenheter. Sen dess har boendet fått så många intressenter att det byggs 35 lägenheter istället.
– Vi har planerat om så att lägenheterna är något mindre, säger Katja Jahn.
Utöver att planera själva huset och sin egen lägenhet finns det en stor social bit i en byggemenskap. Alla har fullt utrustade lägenheter men utöver det finns det gemensamt vardagsrum, kök, växthus, verkstad och hobbyrum.
– Det passar bra för ensamstående just på grund av den sociala effekten. Det är inte så kul att komma hem till en tom lägenhet varje dag. I detta boende kommer man komma in i huset och så sitter några där och dricker te redan. Så har man alltid någon att snacka med, säger Katja Jahn.
Iris Krupkne är en av de som valt att flytta in då hon tror att ett sådant typ av boende kan vara bra för henne.
– Det känns tryggt för mig, mer utrymme och människor som är omkring. Då finns det någon att fråga om det är något krångligt i lägenheten, säger hon.
Iris Krupkne är 23 år gammal och det här kommer bli hennes första egna boende.
– Det ska bli himla skönt att flytta ifrån mina gamlingar, berättar hon.
Även Elisabeth Bredberg har anslutit sig till byggemenskapen för att få en annan social tillvaro.
– Det har funnits en idé i mitt huvud länge att jag vill bo i en egen lägenhet men samtidigt bo med andra människor som tycker om att träffas och umgås. Det är lite svårt med sånt i vanliga lägenheter, även om grannarna är trevliga säger man på sin höjd hej, säger hon.
Elisabeth Bredberg är 66 år gammal, så ett seniorboende hade kunnat vara ett alternativ.
– Men det passar inte mig, det blir lite ensidigt. Det är den breda representationen i byggemenskapen som är det härliga. Sen är inte jag en sån som har ett behov av att umgås hela tiden. Jag är snarare så att jag har ett stort behov av att vara själv, men i denna typ av boende finns ju alla möjligheter.
I huset kommer det finnas män och kvinnor i alla åldrar, från 2 år till 81, samt personer från olika länder och kontinenter.
– Man kanske inte blir bästis med alla i huset, men man kommer få några nya vänner och man kommer funka ihop. Vi ser att de som söker sig till denna typ av boende är de som väljer en gemenskap och är vana med det, säger Katja Jahn.
Hon berättar att Uppsala kommun har varit intresserade och stöttande under projektets gång. 2019 var även dåvarande bostadsminister Per Bolund (MP) positiv till initiativet.
Katja Jahn kommer från Tyskland där det är väldigt vanligt med denna typ av boende. Hon tror att detta kommer att bli allt vanligare i Sverige.
– Det är framtidens boende. Det behövs bara ett par lyckade projekt för att fler ska följa efter, säger hon.