Bostadsministern vill se nya lösningar

Regeringen har lagt in en ny växel när det gäller bostadspolitiken och vill se fler initiativ till flexibla lösningar och en större mångfald.

Uppsala kommun 27 november 2019 16:44

Det var budskapet från bostadsminister Per Bolund (MP) vid ett anförande under Business Arena i Uppsala på onsdagen.

Per Bolund tryckte bland annat på att det måste byggas fler bostäder, att det måste byggas för alla, och att ett klimatmässigt hållbart byggande står högt på regeringens agenda. Att investeringsstödet för byggandet av billiga hyresrätter nu återinförs såg han som ett av statens instrument för att skapa en ökad valfrihet på bostadsmarknaden. 

Men han vill även se större mångfald och nämnde stödet till byggemenskaper, där en grupp människor går samman och tillsammans planerar och låter bygga boendet. Byggemenskaper är ännu ovanligt i Sverige men stort på flera håll i Europa. En bostadslösning som nu får statligt stöd.

– Byggemenskaper är fortfarande litet i Sverige, men här finns stora möjligheter, sade Bolund och tog bostadsområdet Rosendal i Uppsala som ett exempel där nya former av bostadsbyggande växer fram.

Där planerar Byggemenskap Gården för 25 bostäder, ett kollektivboende ska byggstarta inom kort i området, liksom projektet Raw där man köper sin bostad nästan helt oinredd och utan mellanväggar.

– Det börjar äntligen komma nya tankar på bostadsmarknaden, sade Bolund, som själv varit på studiebesök i Rosendal.

Företrädare för de tre bostadsprojekten fanns även representerade i den paneldiskussion som sedan följde på temat flexibla boendeformer.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lars Johansson

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Uppsala

Tre ungdomar rånade med pistol – vid skola

Storvreta

Ägarens teori: Därför rymde korna ur hagen

Storvreta

Flera kor på rymmen – smet från gården

Fotboll

Dalkurd vann – bröt den negativa trenden

Nyheter

Hus utanför stan lockar mest på Hemnet

Visa fler