Tre skäl till att röstningen kan gå smidigt under söndagen

Vid valet i september 2022 blev det på sina håll långa köer till valbåsen. Att färre brukar rösta i val till EU är en av orsakerna till att det lär gå snabbare den här gången.

Åsa Nilsson Bjervner är chef för Uppsala kommuns valkansli.

Åsa Nilsson Bjervner är chef för Uppsala kommuns valkansli.

Foto: Uppsala kommun

Uppsala2024-06-08 18:56

Vid valet 11 september 2022 rapporterade UNT om timslånga köer till vissa vallokaler i Uppsalaområdet. Väntetiderna var i en del fall så långa att vissa vände hem, utan att ha röstat.

undefined
Vid valet den 11 september 2022 var det periodvis en timmes väntan på att få rösta i Valsätraskolan i Uppsala.

I år är det bättre förutsättningar för att de röstande ska kunna passera snabbare genom lokalerna. Det finns tre skäl:

  • Färre brukar rösta i EU-valen jämfört med val till kommun, region och riksdag.
  • 2022 gällde det val till tre folkförsamlingar; kommun, region och riksdag. På söndag är det bara två val; dels EU-valet, dels folkomröstningen i Uppsala kommun.
  • I val till kommun, region och riksdag finns två typer av valsedlar. En variant med enbart namnet på det politiska partiet, plus en variant med både partinamnet och namn på politiker. I EU-valet finns bara en typ av valsedlar och där anges såväl partiet som politikernas namn. 
undefined
Åsa Nilsson Bjervner är chef för Uppsala kommuns valkansli.

– Det här innebär att det borde bli kortare köer på söndag jämfört med valet 2022, säger Åsa Nilsson Bjervner, chef för valkansliet i Uppsala.
Inför valet 2019 infördes ett nytt system för röstningen. Tidigare låg valsedlarna, det vill säga lapparna med partiernas namn, i ställ som var synliga för alla i vallokalen. Det innebar att de som fanns i lokalen kunde se vilken valsedel den röstande plockade åt sig och därmed vilket parti personen föredrog. Det fick kritik eftersom principen med valhemlighet äventyrades.

undefined
Valhemligheten är en viktig princip i de olika valen.

Sedan 2022 går det istället till så här: Man väljer valsedel i ett insynsskyddat bås, går till valfunktionären och tar emot ett kuvert som valsedeln ska placeras i. Sedan går man till ett annat insynsskyddat bås där man lägger valsedeln i kuvertet. Därefter lämnar man fram kuvert och röstkort till valfunktionären.

undefined
I valet 2022 fanns fler typer av valsedlar att välja på än vad som är fallet nu på söndag.

Kritiker som hört av sig till UNT menar att andra kan se vad man röstar på eftersom man håller valsedeln i handen under promenaden till valfunktionären. För att komma runt det föreslår Åsa Nilsson Bjervner att man till exempel kan hålla valsedeln mot kroppen så att ingen ser partiets namn. 

Uppsalas 152 vallokaler öppnar klockan 8 på söndag och stänger klockan 21. På plats för att ta emot väljarna finns 1 200 röstmottagare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!