Under söndagen har det bildats ovanligt långa köer vid en del vallokaler.
– Enligt valförrättaren är det en timmes kö till vallokalen i Valsätraskolan, berättar Johan Rudström som till vardags arbetar på UNT:s ledarredaktion.
På väg till Valsätraskolan där han skulle rösta på förmiddagen möttes han av personer som gick i motsatt riktning.
– De hade vänt om, de orkade inte vänta längre. Jag har röstat i samma lokal vid tidigare val och då har det inte varit några köer alls.
När UNT under söndagsförmiddagen besökte en vallokal i Tiundaskolan i Uppsala märktes en viss irritation i den växande kön som bestod av ett tjugotal personer.
– Varför tar det en sån himla tid att komma in, hördes någon fråga.
Det visade sig att en del personer uppehöll sig länge och väl i det bås där valsedlarna låg utlagda. Eftersom det bara fanns ett enda bås där det gick att plocka valsedlar blev kön lång när det tig tid för en del att välja valsedlar. Och en flaskhals bildades innan väljarna kunde fortsätta till nästa steg, de bås där man stoppar in valsedlarna i kuverten. Båsen i steg två gapade däremot stundom tomma, till följd av flaskhalsen.
Enköpings-Postens chefredaktör Håkan Wikström besökte två vallokaler i Enköping under söndagen. Även han vittnar om köbildning.
– En del tog mycket lång tid på sig att välja bland valsedlarna och det var där det stoppades upp, säger Håkan Wikström.
Köerna kan hänga samman med det system som är nytt för i år, tror länsstyrelsens valsamordnare Arne Åhman. Tidigare var valsedlarna fritt utlagda i lokalen och fanns ofta i flera ställ. Men för att bevara valhemligheten gäller vid årets val att valsedlarna ska finnas i ett insynsskyddat bås och på sina håll är dessa bås för få.
– Det är en praktisk fråga. Alla vallokaler har inte utrymme för flera bås med valsedlar, säger Arne Åhman.
Får man stå hur länge som helst i båset och välja bland valsedlarna?
– Valförrättarna ska se till att flödet genom lokalen fungerar. Tar någon oskäligt lång tid på sig i ett bås ska valförrättarna ta reda på varför och vid behov hjälpa till, uppger Arne Åhman.
Ännu ett ställe där kön ringlade lång var vid röstlokalen vid Lindbackens skola i Lindbacken, några kilometer öster om Uppsala. Där märktes dock inga sura miner, rapporterade UNT:s Kjell Sjöberg.
– Det är bara att gilla läget och njuta i solen tills man får gå in och rösta, utbrister en röstberättigad.
Anna-Cari Lindh röstade i Knutby där det också var problem med timslång kö.
– Flera köande gav upp och åkte hem. Det är mycket stor risk för lägre valdeltagande och det missgynnar demokratin, berättar hon via mail.
Hon noterade att det gick snabbare för de som hade med egna valsedlar.
– Alla som har valsedlar hemma – ta med egna. Det underlättar för alla och minskar risken att de som ska välja avstår pga köer, uppmanar Anna-Cari Lindh.
UNT hängde också en stund vid vallokalen i Gamla Uppsala. Röstningsproceduren tog då mellan 5 och 10 minuter per person.
– Flera som röstat har sagt att de tycker det är bra att röstsedlarna ligger skyddade. Andra tycker att det även ska ligga valsedlar på ett bord för de som inte funderar lika mycket kring valhemligheten, berättar röstmottagaren Melody Panosian.
Officiellt stänger vallokalerna klockan 20 på söndagsaftonen. Men vad händer om man kommer till vallokalen strax före klockan 20 men hamnar i en kö som inte är avbetad på klockslaget för stängning?
– Om människor fortfarande står i kö för att komma in i vallokalen klockan 20 så kommer de att släppas in även när klockan passerat 20, säger Arne Åhman. Även de som ansluter sig till kön efter klockan 20 släpps in.
Öppettiden kan alltså förlängas till efter klockan 20, under förutsättning att det fortfarande finns en kö när vallokalen egentligen skulle ha stängt.
– Det vore konstigt om vallokalerna skulle stänga klockan 20 om det då finns folk som köar för att komma in. De har ju inte gjort något fel, kommenterar Arne Åhman.