Forskarens sågning: "Vanlig fullmåne"

Kvällens stora himlaattraktion kommer knappast locka ut astronomer – i alla fall inte Uppsalaforskaren Eric Stempels. "Överskattat" säger han om supermånen.

Eric Stampels

Eric Stampels

Foto: David Naylor/Henrik Montgomery/Ylva Liljeholm

Uppsala2024-08-19 20:00

Fenomenen på natthimlen har avlöst varandra i augusti. För bara en vecka sedan var det meteorskurar och norrsken. 

Nu stundar nästa.

Vid kvällens fullmåne kan man vid klart väder nämligen betrakta årets första supermåne. Men Eric Stempels, forskare vid Institutionen för fysik och astronomi på Uppsala universitet, kommer inte lägga energi på den. 

– Forskningsmässigt är det ointressant. Månen ser större ut men skillnaden är mikroskopisk. Dessutom blir det ytterligare tre supermånar på raken, så då är det inte heller ovanligt, säger han.

Hans resonemang låter säkert bekant för regelbundna UNT-läsare.

Så sent som för några år sedan sågade nämligen Eric Stempels supermånen rejält i en intervju. "Astronomen dissar supermånen" var rubriken och i artikeln förklarade han det ytterligare.

– Det är inget stort vetenskapligt fenomen, det är en helt vanlig fullmåne. Skillnaden är så liten att jag inte tycker att man ska ge det så mycket uppmärksamhet, sa han då.

Supermåne inträffar vid de tillfällen under året när månen befinner sig som närmast jorden. Vid årets första supermåne kommer månen befinna sig 361 969 kilometer från jorden. Missar man månen i kväll kommer nya chanser med supermånar 18 september, 17 oktober och 15 november.

Har du fotat månen? Skicka in dina bästa bilder på "supermånen" till vår mejl 72018@unt.se !

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!