Då kan du bada i Fyrisån – mitt i stan

Att bada eller inte bada i Fyrisån är väl en Uppsalafråga lika gammal som stan själv. Men nu är den på väg att få ett svar: Vattnet ska renas – sedan hoppas politikerna att det kan bli badplatser även inne i city.

Redan i dag badar många i Fyrisån inne i stan. Två glada sommarlovsbadare är Melker och Line Hanser Stenson, 8 och 10 år.

Redan i dag badar många i Fyrisån inne i stan. Två glada sommarlovsbadare är Melker och Line Hanser Stenson, 8 och 10 år.

Foto: Johanna Färlin

Uppsala2024-07-28 11:00

– Tänk hur levande det hade varit om folk simmade inne i stan och kunde hoppa från broarna, Uppsala skulle kunna bli en riktig sommarstad.

Det säger Ariel Sjöström, som lagt sig med en bok vid bryggan intill Tunakolonin. Här tycker hon att det känns okej att bada i Fyrisån, även om det ibland kan se ganska smutsigt och oljigt ut på ytan. Längre in i city undviker hon dock att bada.

undefined
Ariel Sjöström tycker att det är på tiden att fräscha upp ån. "Tänk hur levande det hade varit om folk simmade inne i stan och kunde hoppa från broarna, Uppsala skulle kunna bli en riktig sommarstad", säger hon.

På flera håll i stan kan det se inbjudande ut, med långa bryggor och stegar ner i vattnet. Men eftersom det inte görs någon provtagning av badvattnet, sker bad här på egen risk.

Uppsalabon Joacim Holmgren är ute på promenad på bryggan nedanför Järnbron. Han skulle aldrig bada i ån i dag, det känns alldeles för förorenat. Och det är synd, tycker han.

– Vi är inte direkt bortskämda med badplatser i Uppsala.

undefined
Joacim Holmgren badar inte i Fyrisån, det är för förorenat, tycker han. I stället åker han till Wiks slott eller Vreta udd. Om kommunen renar vattnet då? "Absolut, det vore jättebra. Och det är bara bra för fiskar, fåglar, miljön, allting."

Det håller Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande, med om. 

– Vi har vår fina å som rinner rätt igenom stan. Det är en resurs vi borde kunna använda till mer, och att ta ett svalkande dopp centralt står nog på mångas önskelista.

undefined
"Vi har vår fina å som rinner rätt igenom stan. Det är en resurs vi borde kunna använda till mer, och att ta ett svalkande dopp centralt står nog på mångas önskelista", säger Erik Pelling (S).

Det är dokumenterat att vattenkvaliteten sjunker när ån rinner genom centrala Uppsala. Det beror bland annat på att ån saknar naturlig rening eftersom åfåran rätats ut och stenlagts, förklarar Anna Sundbärg, miljöutredare på länsstyrelsen i Uppsala.

– När kanterna på ån är naturliga tar de upp väldigt mycket av fosforen och förbättrar kvaliteten, säger hon.

Reningsverket i Kungsängen och jordbruken utanför stan matar Fyrisån med fosfor och andra näringsämnen, vilket leder till övergödning och algblomning. Dessutom har man hittat läkemedelsrester och flera olika kemiska ämnen i vattnet. Länsstyrelsens provtagningar har visat att nivåerna av PFAS är höga, liksom TBT, som historiskt används bland annat i båtbottenfärg och inom industrin.

undefined
Redan i dag går det att bada i Fyrisån utanför centrala stan, som på badplatserna i Storvad och Ulva. Men där ån rinner genom Uppsala stad ökar halterna av fosfor och vissa miljögifter.

Men hur bra eller dåligt det är att bada inne i stan i dagsläget, är svårt att säga. Eftersom det inte finns några kommunala badplatser, provtar kommunen heller inte för bakterier som E.coli och Intestinala enterokocker.

– Enligt våra klassningar uppnår ån inte god status. Men det behöver inte vara samma sak som att det är farligt att bada i vattnet, säger Anna Sundbärg.

Bad inne i stan sker alltså än så länge på egen risk. Nu tänker politikerna ändra på det.

undefined
Ett dopp mitt i stan en varm sommardag? Ja, ska man tro politikerna kan det bli verklighet innan 2030.

I juni bestämde en enig kommunstyrelse att Fyrisån ska utredas och att åtgärder ska snabbas på för att minska mängden fosfor och förbättra vattenkvaliteten. På samma gång ska den en gång för alla bli badvänlig.

Det här är ingen ny fråga. Varför kommer beslutet först nu?

– Ibland tar beslut tid fast man är överens, det handlar om att vi långsiktigt måste kunna finansiera våra beslut, säger oppositionsrådet Therez Almerfors (M).

undefined
"Det var min dröm när jag gick in i politiken, att vi ska kunna göra ån så pass ren att den är badduglig året om. Så det är jättebra att vi är överens", säger Therez Almerfors (M).

Att frågan har fått extra fart just i sommar beror, enligt Erik Pelling, också på en annan aktuell fråga: den om reningsverket i Kungsängen. Med en växande befolkning kommer mer avloppsvatten och mer fosfor i Fyrisån – och det tillåter inte nuvarande miljötillstånd. Kommunen hoppas nu få till ett nytt tillstånd.

Att jobba så intensivt med detta har satt "blixtbelysning" på statusen på vattnet, säger Erik Pelling.

Har man inte alltid vetat att Fyrisån har problem?

– Jo det har man kanske, men det har inte varit en tillräckligt prioriterad fråga. I takt med att vi har satt oss in i frågan och ställt frågor har vi kunnat konstatera att det här duger inte, vi måste bli mer offensiva.

undefined
Tuna koloniförening har en egen badplats. Men hur statusen för vattnet ser ut är oklart, eftersom kommunen bara provtar vid sina egna badplatser.
undefined
Ett dopp mitt i stan en varm sommardag? Ja, ska man tro politikerna kan det bli verklighet innan 2030.

Planen är bland annat att bygga flertalet dammar runtom i Uppsala, som fångar in både fosfor och dagvatten, alltså regnvatten som för med sig partiklar från bland annat vägar. Sådana dammar finns redan i nybyggda Rosendal och i Ulleråker.

undefined
Dagvattendammen vid Polacksbacken renar vatten som rinner från det nya bostadsområdet i Rosendal.

Arbetet med fosforreningen ska dra igång 2026 och beräknas kosta 230 miljoner kronor. Därefter ska också miljögifter och annat som kan påverka badbarheten i Fyrisån säkerställas.

– Det är en rimlig kostnad för att vi ska kunna ha ett säkert vattendrag. Det primära är ju inte att det ska vara badplats utan att det ska vara en god livsmiljö. En ödelagd Fyriså hade varit fruktansvärt, säger Therez Almerfors.

undefined
Syskonen Line och Melker Hanser Stenson badar ofta med farmor Kristina Stenson vid Tunakolonin. "Det man tänker på är ju om det är PFAS från Försvarsmakten. Det vore intressant med ordentliga prover så man får veta", säger Kristina.
undefined
Vid Tunakolonin är det många som badar. "Det är varierande om det är fräscht i vattnet", säger Johannes, till vänster. "Men jag brukar inte tänka på om vattnet är rent", säger Karl.

Till åkanten i Luthagen har Hampus och mamma Therese tagit med sig metspöt. Ett dopp här hade inte känts så mysigt, tycker de. Men om ån fräschas upp?

– Då hade vi absolut badat. Det vore fantastiskt, säger Therese.

undefined
Hampus och mamma Therese metar vid bryggorna strax intill Fyrishov. I dagsläget undviker de att bada här. Men om vattnet fräschas upp? "Absolut! Det vore fantastiskt", säger Therese.

De får dock vänta ett tag till innan det blir verklighet. Ett exakt årtal är svårt att sätta, säger Erik Pelling.

När tror du att det blir badplatser i stan?

– Under det här decenniet är väl rimligt att ha som mål, så några somrar till får vi vänta.

Texten har uppdaterats

undefined
Jasmine och Elias spanar efter fiskar. Deras släkting vill vara anonym men blir glad för politikernas besked. "Det är bra för folkhälsan att vi tar hand om vattenlivet." Hade hon badat i stan om vattnet var rent? "Varenda dag, det vore underbart."
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!