I mitten av augusti, vecka 33, påbörjas demontering och rivning av Skatteverkets gamla röda byggnad, samt de tomma punkthusen på Hamnesplanaden – byggnader som tidigare huserade Länsstyrelsens kontor.
– Det blir både demontering och rivning av byggnaderna. Det innebär att vi river på ett särskilt sätt så att många delar kan återanvändas. Till exempel ska vi återanvända cirka 20 000 kvadratmeter gipsvägg, säger projektchefen Jonas Wahlström på Vasakronan.
Arbeten beräknas vara klar i början av 2025.
– Det ska bli en park där, och bredvid parken ska det bli ett modernt bostadskvarter, säger stadsträdgårdsmästare Elisabet Jonsson.
I kvarteret planeras cirka 300–400 lägenheter och en förskola, något som beräknas vara klart åren 2028–2030.
Fastighetsutvecklaren Vasakronan ansvarar för att riva och demontera gamla byggnader och uppföra nya hus, medan Uppsala kommun har hand om Kungsängstorg och utvecklingen av parken.
De samarbetar kring bygget av "The Green Line" – det nya gröna parkstråket, eller promenaden, som kommer att sträcka sig längs hela Södra city, från järnvägen via Kungsängstorg ner till Fyrisån via Hamnesplanaden.
– Vi är med och finansierar Green Line i enlighet med ett exploateringsavtal som kommunen och Vasakronan har, säger projektchefen Jonas Wahlström.
Den första demonteringen och rivningen blev klar i maj, enligt Jonas Wahlström. Byggnadsdelar från de gamla huskropparna har till stor del återbrukats och använts i Lumi – det gröna hus som nu färdigställs på Dragarbrunnsgatan 77.
Framför Lumi står nu även en paviljong för en restaurang. Och på en stor mark som för närvarande gapar tom ska det byggas kontor och hotell.
Elisabet Jonsson, stadsträdgårdsmästare, träffar UNT vid den välkända grisfontänen på Kungsängstorg på Ebba Boströms gata.
– En del kallar det här för Gristorget. Grisfontänen symboliserar att staden tog slut här. På 1800-talet kom bönder från landet och stannade här för att sälja sina varor, en tradition som fortsatte fram till tidigt 1900-tal, säger Elisabet Jonsson.
Torgets nuvarande utformning är från 1990-talet, och det är dags för ännu en förnyelse.
– Liksom Fyristorg har Kungsängstorg en ojämn och knölig yta. Så vi planerar att jämna ut ytan för att öka tillgängligheten.
Torget ska bli grönare, det är målet.
– De äldre lindarna och körsbärsträden som omger torget ska bevaras. Men nya träd ska också planteras. Många vill att man ska vara rädd om träden, säger Elisabet Jonsson.
Förslag har kommit direkt från Uppsalaborna. På kommunens hemsida kan man se att under 2023 svarade närmare 300 personer på en medborgardialog om hur Kungsängstorg och Hamnesplanaden kan förbättras.
På kommunens hemsida kan man läsa synpunkterna från invånare som både ger uppskattning och uttrycker önskemål om fler sittplatser, loungemöbler, konstverk och lekytor.
En ung kvinna uttrycker i enkäten att hon saknar en avskärmning från Kungsgatan och de omkringliggande byggnaderna. Hon föreslår: "Till exempel buskar, en lägre mur och en längsgående pergola."
Grisarna – det är vad som är bäst med Kungsängstorg, anser många i enkäten.
Landskapsarkitekter arbetar nu med förslagen för Kungsängstorg. Byggstarten för torget är planerad till slutet av 2025.