UNT har tidigare skrivit om vårdplatskrisen och Inpektionen för vård och omsorgs (IVO) granskning av Akademiska sjukhuset. Där framkom bland annat uppgifter om att personer avlidit i ensamhet och att patienter legat i timmar sin egen urin och avföring. Ivo pekar också på ett fall där en person avlidit efter åtta timmars väntan på akuten, utan att ha fått rätt medicin.
En som fått känna på krisen är Christina Carlsson som blev borttappad av personalen på akuten.
Det var söndagen den 29 maj som Christina hade en allvarlig hosta. Vid en hostattack kände hon en kraftig smärta.
– Det var precis som att något brast i ljumsken upp mot magen, säger hon.
Efter ett samtal så rekommenderade 1177 att Christina skulle åka till akuten. Hon kom dit runt 19.30 och efter tre timmar så togs hon in för provtagning. Efter det följde hon med personal till ett väntrum med en rad stolar längs med väggen. När hon slog sig ned sade personalen att läkaren skulle komma om fem timmar.
– Då frågade jag sjuksyster om det fanns en brits jag kunde få ligga på, men hon svarade att det tyvärr inte fanns några sängar.
I samma veva gick en annan sjuksyster förbi som sa att hon skulle leta efter en brits, och Christina fick trots allt ett rum där hon kunde ligga ned. Christina uppskattade att det var midnatt när hon kom in på rummet och att det var cirka fyra timmar till läkaren skulle undersöka henne.
– Jag drog en filt över mig och somnade direkt.
Hon vaknade klockan sju nästa morgon och hade ännu inte fått träffa en läkare. Då somnade hon om och vaknade klockan nio nästa gång, fortfarande utan läkarbesök.
– Jag bad en sjuksyster om att bli uppdaterad med tiden, hon ville se mitt incheckningband och skrev av det.
Sjuksystern meddelade då Christina att hon inte fanns med i deras register. Under natten hade personalen letat efter Christina utan att hitta henne, de antog att hon lämnat akuten och åkt hem. Därför skrevs Christina ut trots att hon fortfarande låg kvar i ett väntrum. Personalen fick då skriva in henne igen, prover fick tas om och hon skickades sedan till röntgen.
Efter röntgen skrev läkaren ut en medicin till Christina. När hon väl skulle hämta sin medicin, så sa personalen på apoteket att det inte fanns något recept skrivet för henne. Då gick Christinas fru, Ann-Sofie Svensson, in och tittade igenom hennes journal.
– Det enda som fanns skrivet var att de hade tagit bort en nål på måndag eftermiddag, säger Ann-Sofie Svensson.
Besöket på akuten har gjort att Christina Carlsson sympatiserar för personalen där.
– Stackars människor som jobbar där, de har så himla mycket att göra och det känns som att de inte har tid för någon.
Akademiska sjukhusets chefsläkare Johan Lugnegård vill inte kommentera enskilda fall men skriver om personalsituationen på akuten i ett mail till UNT:
"Den bemanningssituation vi har på sjukhuset har negativa effekter på såväl arbetsmiljö som patientsäkerhet på flertalet avdelningar och enheter på sjukhuset. Personalbristen skapar bemanningssvårigheter som ger upphov till stress och svårigheter att hinna med alla arbetsuppgifter."
Efter besöket på akuten så är både Christina Carlsson och Ann-Sofie Svensson lättade att buksmärtan inte var något allvarligare.
– Tänk om det varit något allvarligt som hade spruckit, då kunde hon legat och dött utan att de visste om det, säger Ann-Sofie Svensson.