Att driva en blomsterbutik är inte alltid en dans på rosor. Sedan Carina Wenngren startade sitt företag Blomsterrummet i Uppsala tillsammans med sin man och dotter har de mötts av flera motgångar.
Först grävdes gatan upp precis utanför deras butik, sedan kom pandemin. Nu har deras hyra även gått upp till den grad att verksamheten inte längre är lönsam.
– Det har varit svårt att gå runt och vi har kämpat för att få ihop det, säger hon.
Under onsdagen letade sig flera kunder in från snöovädret för att göra sina sista köp i butiken, som då var nästintill uttömd på varor. Många var då nyfikna på vad som skulle hända härnäst.
– Var tar ni vägen nu? frågade flera av dem.
Carina Wenngren berättar att planen är att öppna upp en gårdsbutik i Östervåla där de bor. Där vill familjen fortsätta med att sälja sina närproducerade blommor och buketter framöver.
– Vi måste rädda företaget, eftersom vi vill ha det och företagsnamnet kvar. Och vi ville undvika en framtida konkurs. Därför ville vi göra något annat i stället.
I Östervåla har de redan ett jordbruk och en blomodling, och hon berättar att de länge haft idéer om att rusta upp ett hus där och starta en gårdsbutik. De hoppas att de ska kunna inviga sin nya butik under våren.
På senare tid tycker sig Carina Wenngren även se ett ökat intresse för gårdsbutiker, vilket hon menar bådar gott.
– Vi vet flera som har gårdsbutiker i Östervåla, och det verkar vara det som gäller nu. Folk åker runt och köper ägg på ett ställe, korv på ett annat och blommor på ett tredje. Så jag tror verkligen på den här idén, säger hon.
Känslorna blir därför delade för familjen då de tycker att det är tråkigt att behöva stänga samtidigt som de känner sig redo för den nya utmaningen. Det verkar också som att de lyckats undvika ännu en finansiell smäll genom sin stängning.
– Vi fick veta nyligen att hyresvärden ska se över huset som troligtvis håller på att sjunka ner i leran, så det var bra att vi hade tagit beslutet innan vi fick veta det, säger Carina Wenngren.
UNT har tidigare rapporterat om att de höjda hyrorna i city slagit hårt mot flera butiker, och att hyrorna i flera fall kunnat öka med över 18 procent på två år. Just småföretagare är de som drabbats hårdast av de ökade utgifterna.