Allt färre anmälningar av misshandel och rån i Uppsala

Uppsala ligger bra till när det gäller anmälningar av skadegörelse. Däremot är cykelstölderna ett sorgebarn. Det visar en kartläggning från kommunen.

Erik Pelling (S) och Norea Forsman Olsson, kriminolog vid Uppsala kommun, presenterade brottsrapporten under onsdagen.

Erik Pelling (S) och Norea Forsman Olsson, kriminolog vid Uppsala kommun, presenterade brottsrapporten under onsdagen.

Foto: Staffan Wolters

Uppsala2024-06-12 16:30

Kommunen har jämfört brottsligheten i Uppsala med åtta andra större kommuner i Mellansverige. I rapporten, som presenterades under onsdagen, får Uppsala en ganska bra ranking.

undefined
Andelen Uppsalabor som i enkätundersökningar svarat att de utsatts för personrån har gått ner de senaste åren.

Vad gäller anmälningar av misshandel hamnar Uppsala bland de lägsta placeringarna av de nio kommunerna. Listan toppas av Eskilstuna följt av Södertälje. I dessa båda kommuner är våldsanmälningarna 149 respektive 66 procent fler än i Uppsala, räknat per 100 000 invånare.

Även vad gäller brott mot knivlagen och kategorin "övriga stölder" (exklusive cykelstölder), får Uppsala jämförelsevis bra siffror. Allra bäst är statistiken över skadegörelse, där Uppsala har minst antal anmälningar per invånare. Cykelstölder är dock ett dystert kapitel; där intar Uppsala bottenplaceringen av kommunerna, enbart slagen av Örebro.

undefined
De senaste fem åren har det i snitt anmälts cirka 1 400 cykelstölder per 100 000 invånare i Uppsala. Det är den högsta siffran bland nio jämförbara kommuner i Mellansverige.

En ljuspunkt är att allt färre Uppsalabor uppger i enkätundersökningar att de utsatts för rån. Under fjolåret drabbades en halv procent av invånarna medan siffran var drygt 1,5 procent för fem år sen.

Kommunen redovisar även siffror för tryggheten. I fjol kände sig 25 procent otrygga när de var utomhus en sen kväll. Det är samma siffra som för fem år sedan. Bland de faktorer som oroar kommer mörka platser på första plats. Man skulle kunna tro att våldsvågen är ett värre orosmoment än mörker. Men undersökningen, som gjordes 2023, visar att mörka platser gör Uppsalaborna mer otrygga än skjutningar och sprängningar.

undefined
Mörka platser avhåller många Uppsalabor från att gå ut på kvällarna. På bilden Tegnérparken i Uppsala.

Ytterligare ett resultat från rapporten är att narkotikabruket bland Uppsalas unga ligger ganska konstant, i alla fall om man ska tro vad ungdomarna själva svarat. I snitt ska ungefär var tionde elev i högstadiet och gymnasiet ha använt narkotika under det senaste året. Glädjande nog uppger alltfler unga att de inte vet någon kamrat som brukar narkotika, en siffra som ökat från cirka 45 till 60 procent på fem år.

undefined
I Eskilstuna anmäls i snitt mer än dubbelt så många fall av misshandel jämfört med Uppsala, räknat per invånare. På bilden en plats i Eskilstuna efter en skjutning 2022.

En utmaning för kommunen är det ökande antalet anmälningar om barn och unga i Uppsala som antingen lever i en miljö där brott förekommer eller själva är inblandade i brott. Sedan 2021 är ökningen inte mindre än 72 procent.

– Vi vet inte om det beror på att problemet ökat eller om det görs fler anmälningar på grund av att frågan getts ökad uppmärksamhet, säger Norea Forsman Olsson, kriminolog vid kommunen som tagit fram rapporten.

undefined
Erik Pelling (S) och Norea Forsman Olsson, kriminolog vid Uppsala kommun, presenterade brottsrapporten under onsdagen.

Den grova brottsligheten i Uppsala har under de senaste två åren dominerats av våldsvågens skjutningar och sprängningar. Enligt kommunstyrelsens ordförande Erik Pelling (S) har kommunen som en direkt följd av våldsvågen sjösatt en modell för att stötta ungdomar som placerats i Uppsala på grund av brott.

– Det handlar om ökade insatser för de här ungdomarna så att de ska klara sin skolgång, säger Erik Pelling.

undefined
Foton som hittats i en chatt med koppling till en skjutning på Kungsgatan i Uppsala i september 2022.

Ett team bestående av en kurator och en specialpedagog ska se till att de placerade ungdomarna kommer till skolan och motverka rekrytering till kriminella gäng.

Vad har kommunen mer gjort för att motverka brott under våldsvågen?

– I det akuta läget avlastade vi polisen genom insatser från kommunens ordningsvakter. Vi gav även krisstöd och i samarbete med polisen satte kommunens upp bevakningskameror vid bland annat infarter till Uppsala, svarar Erik Pelling.

undefined
Uppsala är en av de kommuner som tagit fram en åtgärdsplan för att förebygga brott, i enlighet med den lag som kom för ett år sedan.

Sedan ett år måste kommunerna enligt lag arbeta systematiskt för att förebygga brott. Enligt Erik Pelling har Uppsala jobbat så sedan 2017.

– Ett resultat är att Gottsunda nedgraderats från särskilt utsatt område till riskområde, menar han.

Lag om brottsförebyggande

Enligt en lag som kom 1 juli 2023 måste kommunerna kartlägga brottsligheten inom sitt geografiska område. Utifrån lägesbilden ska kommunerna utarbeta en åtgärdsplan. Kommunerna ska också sätta in brottsförebyggande insatser.

Den första åtgärdsplanen enligt den nya lagen ska vara klar senast 1 juli i år. Kommunerna ska uppdatera lägesbilden minst vartannat år. Det finns inga sanktioner mot kommuner som inte följer lagen om ansvar för brottsförebyggande arbete.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!