"Gatustridsvapen som plockats bort från gatan av poliserna i yttre tjänst. Detta är deras vardag". Det skrev Uppsalapolisen i fredags på sitt Twitterkonto, i samband med att de la upp en bild på några av de vapen de beslagtagit den senaste tiden.
UNT har tagit del av statistiken rörande brott mot knivlagen sedan 2012 i lokalpolisområde Uppsala Knivsta. Trenden är tydlig: Anmälningarna ökar för varje år.
– Jag är väl egentligen inte förvånad, säger Magnus Westergren, gruppchef och ställföreträdande chef i lokalpolisområdet.
2012 gjordes 137 anmälningar om brott mot knivlagen i Uppsala och Knivsta. 2014 var den siffran 171 och 2015 var det uppe i 191 anmälningar.
– Dels kan det vara ett kvitto på att fler bär vapen med sig, men det kan också vara ett utslag av att vi jobbar ännu mer aktivt än tidigare med att förebygga den här typen av brott. Vi har även haft en ökande problematik på Resecentrum de senaste tre åren i Uppsala med både narkotika, stölder och våldsbrott som gjort att vi blivit mer aktiva där.
Vad består problematiken av?
– Flera olika saker. Dels är det väldigt många ungdomar som samlas där. Det blir lätt konflikter och spänningar och för all del en del affärer som handlar om droger och stöldgods. Sedan har vi förstås missbrukare av alkohol och narkotika, säger Magnus Westergren, och fortsätter:
– Då och då dyker det upp de man kan kalla för medlemmar i ligor som enligt våra bedömningar jobbar där. Sedan har det också etablerats fler attraktiva krogar än tidigare som fört med sig den typen av brottslighet som alltid finns på vissa tider och platser, det vi kallar våld i offentlig miljö som nästan alltid är unga alkoholpåverkade män som misshandlar varandra.
Hittills i år har 42 anmälningar om brott mot knivlagen kommit in – även det en ökning jämfört med tidigare år vid samma tid. De senaste åren har siffran legat runt 30 anmälningar. Knivar av olika slag hör till de vanligaste vapnen som beslagtas.
– Och det är väldigt sällan handlar om att allmänheten anmäler den här typen av brott, utan det är vi som genom aktivt arbete hittar de här gatustridsvapnen. Det absolut vanligaste är att vi ingriper mot människor av olika anledningar, till exempel på grund av narkotikapåverkan, säger Magnus Westergren.
Hur ska oroligheterna på Resecentrum åtgärdas?
– Jag tror att vi så småningom kommer kunna bryta den trenden genom samarbete med kommunen, Trafikverket och Jernhusen.