Löneökningar på i snitt 985 kronor i månaden och en garanterad lägsta löneökning på 450 kronor godkändes av både fackförbundet Kommunal och arbetsgivarorganisationerna SKR och Sobona. Löneökningarna kommer nu vara i samma nivå som andra gruppers så kallade lönemärke på 3,3 procent.
Men strejkhotet gällde också arbetstider. Bland annat ett nytt EU-direktiv som brandmän i hela Sverige har protesterat emot.
Det nya direktivet innebär att anställda ska ha elva timmars vila under ett dygn, vilket påverkar brandmännen negativt eftersom de ofta jobbar ett dygn i sträck.
Dygnspassen gör att de, trots många arbetstimmar, även kan få ledigt längre sammanhängande tid, för att hinna träffa sin familj.
Vad tycker du om att strejken blåstes av?
– Jag hade ingen önskan om strejk, utan vi vill bara få jobba 24 timmar i sträck. Det är det jag och i stort sett alla brandmän och kommunala räddningstjänster vill, säger John Lannergren Wallén.
I dag går det att jobba 24 timmar efter att ha fått dispens. Men dispensförfarandet är dåligt enligt brandmännen som inte är nöjda med de förändringar som nu skett.
– Nej, det ska fortfarande vara ett krångligt dispensförfarande som hittills visat sig dysfunktionellt och kommer leda till stora osäkerheter. SKR och Sobona hade helt enkelt kunnat skriva: "räddningstjänsten får jobba upp till 24 timmar om man säkerställer återhämtning efteråt". Det hade räckt enligt det senaste beskedet som kommit från EU-kommissionen, säger John Lannergren Wallén.
På de kommunala företagens arbetsgivarorganisation Sobona svarar förhandlare John Nilsson att de behåller samma regelverk, men att räddningstjänsterna nu inte längre behöver söka ny dispens för 24-timmarspass varje år.
– De får möjlighet att inom ett år förlänga dispenserna själva och anmäla in det.
Dispensen kan överprövas, men om inga förändringar skett ska den kunna fortsätta år efter år.
Hade inte ett enkelt permanent avtal räckt?
– Det finns olika syn på hur EU-regelverket ser ut, men det här är ett kollektivavtal som parterna har enats om – att det är bra att ha samma regelverk i all verksamhet. Nu har vi gjort undantag för räddningstjänsten.
Hade det inte varit enklare att göra sig av med dispensförfarandet?
– Som sagt vi tecknar avtal för 1,2 miljoner arbetstagare och fackförbunden har inte sett det som en möjlig permanent lösning som kan hanteras för all verksamhet.