Nytt schema för brandmän kan leda till massuppsägningar

400 brandmän gick i protestmarsch mot nya arbetstider som innebär kortare ledighet. Huvudskyddsombudet John Lannergren Wallén på Uppsala Brandförsvar varnar för att det här kan få mängder av brandmän att säga upp sig.

Emma Forsman, John Lannergren Wallén och Sten Eriksson var bland de 20 brandmän som reste från Uppsala till Stockholm för att kämpa för ett undantag från det nya arbetstidsdirektivet.

Emma Forsman, John Lannergren Wallén och Sten Eriksson var bland de 20 brandmän som reste från Uppsala till Stockholm för att kämpa för ett undantag från det nya arbetstidsdirektivet.

Foto: Åsa Karlsson

Arbetsmiljöfrågor2023-04-11 16:30

"Rädda min pappa så han kan rädda er!" står det på skylten som en liten flicka bär i det långa tåget av brandmän och anhöriga som marscherade från Södermalmstorg till Mynttorget i Stockholm på tisdagen.

Protesten gäller ett EU-direktiv som innebär att samtliga offentliganställda kommer att få ändrade arbetstider. Det så kallade arbetstidsdirektivet innebär att anställda måste ha elva timmars vila under ett dygn, vilket påverkar brandmännen särskilt negativt eftersom de ofta jobbar ett dygn i sträck och kan sova på arbetstid om det inte går något larm.

undefined
I det långa ledet av protesterande brandmän gick också barn till brandmän som protesterade för att deras föräldrar skulle få ett drägligt arbetsliv.

– Dygnspassen gör att vi efter ett pass kan vara lediga med våra familjer på helger. Med det nya schemat ska vi jobba tolv timmar från åtta till åtta på lördagen och söndagen och då träffar man i praktiken inte sina barn, säger Robin Bultmark, brandman och facklig företrädare för kommunal på Uppsala Brandförsvar.

Han har tillsammans med ett tjugotal av sina kollegor på Uppsala Brandförsvar åkt pendeltåget till Stockholm för att protestera mot det schema som i praktiken skulle göra att han inte kan jobba kvar som brandman.

undefined
"En bra arbetsmiljö är en arbetstider som inte ger en ont i magen när man ska berätta om dem för familjen", säger Robin Bultmark, brandman och facklig företrädare för kommunal på Uppsala Brandförsvar.

– Jag visade min fru hur mitt nya schema skulle se ut och hon skakade bara på huvudet och sa att det där går inte med vårt liv. Om det blir så tvingas jag sluta som brandman, fortsätter han.

Direktivet som är tänkt att vara en arbetsmiljöåtgärd blir i praktiken ett arbetsmiljöproblem för just brandmännen som både har sämre OB-tillägg och längre arbetsvecka än exempelvis sjukvårdspersonal.  

undefined
Robin Bultmark, Sten Eriksson och John Lannergren Wallén från Uppsala brandförsvar på väg mot protestmarschen i Stockholm.

Huvudskyddsombudet John Lannergren Wahlén har tidigare på morgonen varit uppe hos cheferna på Uppsala brandförsvar och berättat om de enkätundersökningar som gjorts kring det nya schemat. Den enkät som gjorts bland 2 500 brandmän under påskhelgen visar att 98 procent tycker att de nya arbetstiderna är en försämring av arbetsmiljön och 74 procent överväger att säga upp sig om direktivet går igenom.

undefined
Huvudskyddsombudet John Lannergren Wallén på Uppsala Brandförsvar varnar för att det nya arbetstidsdirektivet kan få många brandmän att säga upp sig. Till höger brandmannen Emma Forsman

 – Jag visade dem också enkäten jag gjorde på vår arbetsplats under helgen. 100 procent tycker att det här är en drastisk försämring av arbetsmiljön. Jag har aldrig varit med om en sådan stor samstämmighet.

Tåget med cirka 200 brandmän rör sig från Södermalmstorg mot SKR:s (Sveriges kommuner och regioner) lokaler på Hornsgatan där man ska göra ett första stopp innan Mynttorget. Det brandmännen vill få till är ett undantagsavtal för just brandpersonalen, vilket inte är omöjligt men då krävs att arbetsgivarna och fackförbund kan enas kring det.

undefined
Protestmarschen mot det nya arbetstidsdirektivet gick från Södermalmstorg vid Slussen i Stockholm till Mynttorget i Gamla Stan.

– Jag betackar mig EU:s sätt att skydda oss. Nu hoppas jag att SKR gör vad de är till för: att ta ansvar för en fungerande kommun, och att räddningschefer och kommunchefer står upp för arbetsmiljön så att de får ha en räddningstjänst värd namnet. Vi har redan rekryteringsproblem och med det här kommer ännu mer kompetens att gå förlorad, säger John Lannergren Wahlén.

undefined
På tisdagen lämnade 400 brandmän in en enkät och en namninsamling till SKR mot förändrade arbetstider och scheman.

Brandmannen Emma Forsman från Uppsala brandförsvar har precis som John Lannergren Wahlén och Robin Bultmark två små barn hemma och varannan helg är hon ifrån dem på grund av jobbet.

– Med det nya schemat skulle dagpassen bli längre så jag kommer hem när barnen somnat varje dagpass. Går det här igenom, så känner jag att det inte är aktuellt att vara kvar. I förlängningen blir det katastrof för alla de vi jobbar och ska skapa trygghet för.

Arbetstidsdirektivet

Det nya arbetstidsdirektivet som ska införas i oktober innebär bland annat att alla kommunalanställda måste få 11 timmars vila per dygn. 

För brandmännen som ofta har dygnspass där de jobbar 24 timmar i sträck för att sedan kunna vara lediga längre, innebär det här en försämring enligt många. Dagpassen blir exempelvis längre och en vanlig arbetsdag som nu är 08 till 18, blir 08 till 20.

Enligt arbetstidsdirektivet artikel 17 skulle det vara möjligt att genomföra undantag från 11-timmarsvilan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!