UNT rapporterade under torsdagen om Jens Krongripen, som vill frånträda sitt förhandsavtal med HSB sedan han fått en avgiftshöjning på närmare 40 procent. Enligt bostadsrättslagen får man frånträda ett förhandsavtal om avgifterna väsentligen höjs. Men vad som menas med väsentligen höjt specificeras inte i lagen och ännu saknas domar som kan vägleda.
– Man har inte skrivit någon motivering till varför man inte specificerar. Tyvärr är det ganska vanligt att lagstiftare med varm hand lämnar över detaljerna till rättstillämpningen, säger Carl-Magnus Oredsson, jurist på Boverket.
Innebär otydligheten att företagen kan göra hur höga höjningar som helst?
– Så länge det inte finns en praxis finns en osäkerhet som företagen kan använda sig av. Men hade jag varit företag hade jag nog inte pushat det. Ju högre man pushar, desto större risk för en domstolsprocess som företaget förlorar.
Vad ska man göra om man råkar ut för väsentliga avgiftshöjningar?
– Det första man ska göra är att kontakta föreningen och berätta att man vill frånträda avtalet på grund av vad man anser vara en väsentligt högre avgift. Om föreningen nekar blir det en domstolsprocess, som kan bli rätt dyr för en privatperson.
Carl-Magnus berättar att antalet frågor till Boverket om väsentlig höjning har ökat mycket det senaste halvåret.
– Några av dem som hört av sig till oss har sagt att de tänker driva sina ärenden i domstol. Så det kommer högst troligt att bli en del rättsliga processer angående detta.
I Västmanlands tingsrätt har det första målet redan väckts. Tolv bostadsköpare som skrivit på ett förhandsavtal har stämt fastighetsföretaget JM för att avgifterna höjdes med 37 procent. Bostadsköparnas advokat Per Odeling ser positivt på rättegångens utfall:
– Utsikterna i sak är klara: nästan 40 procents höjning är självklart en väsentlig ökning av utgifter. Men det tar tid.
Anledningen till dröjsmålet är att JM har överklagat tingsrättens beslut att godkänna en så kallad grupptalan, det vill säga att samtliga tolv bostadsköpare behandlas i samma rättegång. Som följd ställde tingsrätten in den planerade rättegången i väntan på hovrättens beslut.
– Motparten försöker trötta ut och skrämma till att köparna fullföljer sitt förhandsavtal. Men jag tror fortfarande att det är goda skäl för framgång, säger Per Odeling.