– De sa när vi skrev avtalet att det max kunde bli en höjning på 10 procent. Nu står de där och ska höja med nästan 40 procent och säger att det inte är en väsentlig höjning. Det är där allt spricker.
Jens Krongripen, 35, tecknade våren 2021 ett förhandsavtal för en tvåa i norra Luthagen. Lägenheten är en del av HSB:s nyproduktionsprojekt brf Normann och skulle kosta omkring två miljoner med en månadsavgift på 2 600 kronor.
Jens visste att en köpare enligt Bostadsrättslagen får frånträda förhandsavtalet om avgifterna blir "väsentligt högre" än det som anges i förhandsavtalet. Han frågade vad som menas med väsentligt högre avgift – en höjning på 10 procent blev svaret. Jens signerade avtalet.
Nu har avgiften på hans lägenhet höjts till 3 600 kronor, en höjning på nästan 40 procent. Ändå låter inte HSB Jens frånträda.
Problemet är att vad som är en väsentligt högre avgift inte specificeras i bostadsrättslagen. Förarbeten till lagen lyfter 10 procent som ett riktvärde, men tills lagen har tillämpats i rätten är inget fastställt.
Mäklare Jenny Olofsson, som har förmedlat Jens fastighet, menar att hon inte specificerade vad en väsentlig höjning innebär när hon fick frågan våren 2021.
– Det enda vi kan förmedla vid tecknande av förhandsavtal är att vi inte vet om föreningen kommer att behöva höja avgiften.
Enligt HSB är avgiftshöjningen på nästan 40 procent nödvändig för att bostadsrättsföreningens ekonomi ska vara trygg och långsiktigt hållbar. De menar att avgiftshöjningar drabbar alla bostadsrättsföreningar i landet till följd av oväntade kostnadsökningar, då framförallt stigande räntor och höjda driftskostnader. HSB Uppsalas vd Thomas Thunblom är tydlig:
– Höjningen är inte tillräcklig för att häva avtalet.
Han vill inte spekulera i vad en tillräcklig höjning för att häva ett förhandsavtal skulle vara.
Jens Krongripen är själv ekonom och finansiell rådgivare. Han anser att orsaken till HSB:s chockhöjning är för snäva kalkyler.
– I kostnadskalkylen som HSB gjorde innan projektets början hade de räknat med en så naiv ränta som 2,6 procent. När man som privatperson lånar från banken brukar man räkna med 6-8 procent för att veta att man klarar av framtida eventualiteter. Men de hade räknat med 2,6 procent för att kunna hålla nere avgifterna och presentera attraktiva avgifter för köpare, och ta bra betalt för lägenheterna i sin tur.
HSB håller inte med Jens bild av en snäv kalkyl:
– När kalkylen upprättades var det en rimlig marginal. Vår kalkyl skiljde sig inte från andra bostadsrättsföreningar med nyproduktion vid den tiden. Det är främst den höjda räntan, som påverkar bostadsrättsföreningens lån, som bidrar till avgiftshöjningen, säger Thomas Thunblom.
När Jens Krongripen fick veta om den första avgiftshöjningen hösten 2022 meddelade han att han ville dra sig ut förhandsavtalet. Han möttes då med krav på skadestånd. Hur mycket pengar det handlar om beror på HSB:s skada.
"Vi försöker hålla skadeståndet så lågt som möjligt. Exempel på skada är omförsäljningskostnad, mäklararvode, eventuella inredningsval, uteblivna månadsavgifter samt ersättning om bostaden har minskat i värde", skriver Caroline Hedlund, HSB marknads- och kommunikationschef, i ett mejl.
Jens anser att det är HSB och inte han som har brutit mot förhandsvalet. Han betalar gärna två miljoner för lägenheten i norra Luthagen – om avgiften är den som de avtalat om. Han har därför motkrav till HSB:
– Jag har sagt till dem att de har tre alternativ. 1: Leverera bostaden enligt avtalet. 2: Betala tillbaka min insats på 50 000, ränta enligt räntelagen och skadestånd till mig, för att de inte levererade det de har lovat. Eller 3: Vi möts i rätten.
Eftersom HSB inte går med på de första två alternativen, gör Jens sig redo att gå till domstol.
– Jag är helt övertygad om att vi konsumenter måste få rätt i det här. Det är helt orimligt att det skulle vara lagligt att höja avgiften med 39 procent.
Däremot kan en rättsprocess bli dyr för en privatperson och Jens vill gärna få med sig fler köpare i Brf Normann.
– HSB har ju övertag hela tiden eftersom de har de ekonomiska musklerna, de kan betala advokater och så vidare. Till slut måste ändå rättvisan segra. Men det är klart att det är David och Goliat.
HSB vill inte föregripa utslaget från en eventuell domstolsprocess.
– Vi får vänta på att frågan prövas, säger Thomas Thunblom.