Botten Bert ska ta fram brottsstatistik

Självlärande dataprogram är på kraftig framväxt. Nu ska Uppsalaforskare lära botten Bert att ta fram brottsstatistik.

Måns Magnusson, statistikforskare vid Uppsala universitet, tycker att det är spännande att se hur samhället kan använda lärande dataprogram i framtiden.

Måns Magnusson, statistikforskare vid Uppsala universitet, tycker att det är spännande att se hur samhället kan använda lärande dataprogram i framtiden.

Foto: Privat

Uppsala2023-01-19 05:00

– Kan vi få det här programmet att bli riktigt bra kan vi producera ny och mer kriminalstatistik.

Det säger Måns Magnusson, forskare i statistik vid Uppsala universitet. I fjol ledde han ett uppmärksammat projekt där botten/statistikprogrammet Ada i motsats till alla opinionsinstitut spådde valresultatet nästan på pricken.

Måns Magnusson kommande forskningsprojekt är av en helt annan art, även om den också involverar en bott: alltså ett datorprogram som utför automatiska uppgifter mycket snabbare än människor.

undefined
Måns Magnusson, statistikforskare vid Uppsala universitet, tycker att det är spännande att se hur samhället kan använda lärande dataprogram i framtiden.

Den här gången heter botten KB-Bert. I samarbete med Brottsförebyggande rådet, Brå, ska Måns Magnusson och en doktorand lära Bert att klassificera kriminalstatistik utifrån stora textmängder i framför allt polisanmälningar och domslut.

I ett första skede ska Bert lära sig att avgöra vilka fall som ska klassas som hatbrott. I dag ägnar experter från Brå mycket tid åt att läsa igenom polisanmälningar för att se vilka som är att betrakta som hatbrott. Utifrån de bedömningar som experterna redan gjort ska Bert träna sig i att hjälpa till med arbetsuppgiften.

– Just hatbrott är ett av de områden som Brå lyft att det efterfrågas mer statistik. Vi ska nu undersöka om programmet själv kan göra klassificeringen utifrån den fritext som finns i polisanmälningar, säger Måns Magnusson.

undefined
Projektet är ett samarbete mellan Uppsala universitet och Brottsförebyggande rådet, och finansieras av Länsförsäkringars forskningsfond.

Tanken är att sedan gå vidare till andra brottskategorier där Brå ser behov av mer detaljerad statistik: däribland bedrägeribrott, orsakerna bakom domstolars straffskärpningar samt orsakerna bakom att polisanmälningar läggs ner.

– Det vi förhoppningsvis kan bidra med är mer detaljerad analys, som kan leda till mer kunskap om brottslighet.

undefined
KB-Bert är ett liknande dataprogram som AI-chattroboten ChatGPT, som strax innan jul fick stor uppmärksamhet för sina mångsidiga förmågor. Bert är utvecklad vid Kungliga biblioteket.

Bert är ett liknande dataprogram/bott som AI-chattroboten ChatGPT, som strax innan jul blev vida uppmärksammad för sina mångsidiga förmågor: den producerar på några sekunder allt från uppsatser till dikter och svar på allehanda frågor med ett imponerande språk.

– Mycket av forskningen nu rör sig kring den här typen av lärande dataprogram. Det är superspännande att se vad vi kan använda dem till, säger Måns Magnusson.

Finns risk för att vi människor blir utkonkurrerade på arbetsmarknaden?

– De här modellerna kan inte vara utan människor, däremot kan de utföra uppgifter som vi i dag inte hinner med. Och det kan nog bli så att det behövs färre personer inom en del yrken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!