En av dem som överklagat, och som inspirerat flera av sina grannar i Sala backe, är Ludvig Vinka. Hans skrivelse har använts som mall av ett antal personer som skickat in egna överklaganden.
– Många som bor i radhusen här har inte längre någonstans att parkera. Det är många gator som inte har någon som helst trängsel där parkering nu blir förbjuden. På andra gator blir det avgift. Det är en stor försämring, säger Ludvig Vinka.
Är det kommunens ansvar att ordna parkeringsplatser åt boende?
– Nej, det är det inte. Men om det i 60 år har fungerat problemfritt måste man ta det i beaktande, säger Ludvig Vinka.
Är det inte rimligt att kommunen tar ut en avgift vad det kostar att tillhandahålla parkering?
– De behöver ha lagstöd för att ta ut avgiften. Det åligger kommunen att bevisa att det är en ohållbar parkeringssituation, säger Ludvig Vinka.
Rune Wåhlin, handläggare på stadsbyggnadsförvaltningen, säger att kommunen i sin parkeringspolicy har motiverat de nya avgifterna utifrån lagkraven.
– Enligt beslutet om parkeringspolicyn är gatuutrymmet generellt inte till för långtidsparkering och förvaring av de boendes bilar, säger Rune Wåhlin.
Han säger också att det inte går att göra skillnad på olika gator i området, och tillåta parkering utan avgift på de gator där det är villa- eller radhusbebyggelse.
– Skulle vi lämna en gata oreglerad så skulle den gatan ta alla parkerade bilar. För att det ska fungera krävs insatser på alla gator i området, säger Rune Wåhlin.
Den utbyggnad som pågår i Östra Sala backe sätter press också på övriga delar av stadsdelen. I nya hus ska byggherren ordna parkeringar åt de boende. Det är dock dyrt att bygga parkeringsgarage. Finns det billig gatuparkering i närområdet är det också svårt att ta ut avgifter som ger kostnadstäckning, vilket innebär att parkeringarna subventioneras via hyran.
Enligt kommunens handlingsplan för parkering är så gott som samtliga av Uppsalas parkeringsplatser i dag subventionerade. En konsultrapport, som gjorts på uppdrag av bland annat Fastighetsägarna, visar att de svenska kommunernas subvention av gatuparkeringar är totalt cirka 3,4 miljarder kronor om året.
Enligt lagen som reglerar möjligheten att ta ut parkeringsavgifter på kommunal mark spelar dock kommunens kostnader ingen roll. Det är enbart för att reglera trafiken som man kan ta ut parkeringsavgift.