Boende ser fram emot rivning – reningsverket blir kvar

Boende i Kungsängen ser fram emot att de tomma industrisilorna rivs. Men lukt från reningsverket får de stå ut med även fortsättningsvis.

Nili Ben David, 17 år, trivs i Kungsängen. Det är ett lugnt område med närhet till både ån och centrum.

Nili Ben David, 17 år, trivs i Kungsängen. Det är ett lugnt område med närhet till både ån och centrum.

Foto: Matilda Nilsson

Uppsala2020-08-22 05:00

Det nya Uppsala

Kungsängen, eller Industristaden som området också kallas, har växt fram mellan industribyggnader och Uppsalas reningsverk.

undefined
Kulörerna från de färgglada industribyggnaderna har fångats upp i gestaltningsprogrammet för det nya området Skeppskajen.

Men många av industribyggnaderna är snart ett minne blott. Reningsverket däremot blir kvar där det står.

– Någon flytt blir det inte, säger Walter Johansson, spillvattenchef på Uppsala vatten.

I stället utökar Kungsängsverket sin kapacitet. Hela projektet är klart om tio år. 

undefined
Walter Johansson är spillvattenchef på Uppsala vatten.

Hur kommer ni åt problemet med lukten för de som bor i Kungsängen?

– För det första är det inte säkert att det är från reningsverket det luktar. Det är inte så många delar av reningsverket som luktar illa. Men vi bygger, för varje nytt reningssteg som vi gör nu, också en ny luftreningsanläggning.

undefined
Där bostadsområdet Industristaden slutar tar industier och reningsverket vid. Därefter åkermark.

Reningsverket har två pumpstationer i Kungsängen, samt en ledning med ventilation som går ut i kurvan mellan Östra Ågatan och Kungängsesplanaden.

– Det är ett rör som stiger upp och där kan det nog lukta en del. Den ledningen och ventilationen ska flyttas i samband med byggnationen av nya Tullgarnsbron.

Men förändringen kan dröja. Som UNT berättade nyligen är arbetet med Tullgarnsbron försenat.

undefined
Nili Ben David, 17 år, trivs i Kungsängen. Det är ett lugnt område med närhet till både ån och centrum.

Under året har Uppsala Vatten fått en del klagomål från boende gällande lukt i Kungsängen. Men när UNT intervjuar boende är det mer silorna än reningsverket som kommer upp. De vi talat med trivs bra i Kungsängen. Men en del ser fram emot att resterna från spannmålsindustrin tas bort.

– De är lite fula, säger Nili Ben David, 17 år, som precis flyttat från Stockholm till Kungsängen.

Hon tycker det är lugnt och skönt i här, och trivs bra med att bo nära ån och centrum. Men de övergivna industrierna som bildar en kuliss till de nya bostäderna på Skyttelgatan känner hon inte så mycket för.

undefined
De tre tegelhusen ska bevaras, men Lantmännens gamla silosar ska bort. Roland Agius vill värna Uppsalas industrihistoria.

Mer nostalgisk är Roland Agius, 84 år, som visserligen inte bor i Kungsängen, men som skrivit två böcker om Uppsalas industrihistoria.

– Jag ska inte lägga mig i politiken, jag gjorde det på -70-talet, i min ålder ska man inte säga till om hur det blir framöver. Men jag är inte nöjd.

Han menar att industriernas betydelse länge varit bortglömd i Uppsala. Fram till järnvägens intåg på 1860-talet var Uppsala hamn den givna transportvägen till staden. I slutet av 1800-talet var Upsala Ångkvarn den största privata arbetsgivaren.

Bostäder tränger nu undan de tidigare industrierna. Tidigast i vår startar rivningsarbetet av silorna i fall detaljplanen för det nya området Skeppskajen blir antagen och inte överklagad. Rivningsarbetet kommer ta runt ett år.

undefined
Industrigatan i Industristaden viker av vid Lantmännens gamla silosar. Här har spannmål tagits emot sedan 1948 fram till förra året.

Skeppskajen ska inrymma 900 bostäder, tre förskolor och en ny park, Ångkvarnsparken. Därtill blir det kontorslokaler och förhoppningsvis även restauranger, en livsmedelsbutik och caféer i tre bevarade kulturhistorisk värdefulla tegelbyggnader. 

– Det blir en blandad bebyggelse som knyter an mot Fyrisån och vår industrihistoria med Gamla Ångkvarnen, säger Åsa Lehto från Besqab.
Hon är verksamhetschef för Besqabs och Ikano Bostads gemensamma bolag som äger marken.

undefined
Åsa Lehto från Besqab är verksamhetschef för Besqabs och Ikano Bostads gemensamma bolag som äger marken som ska bli nya området Skeppskajen.

Hur bevarar ni kopplingen till industrihistorien?

– I gestalningsprogrammet för bostadskvarteren har vi plockat med material från industrihistorien som tegel och kulörer från de färgglada silorna. Sedan hoppas vi kunna placera ut konst som anknyter. Det behöver inte vara fysiska byggnader för att komma ihåg historien.

De välkända silorna som förr tog emot spannmål i Uppsala ska rivas med grävmaskiner. Ett nytt kapitel i Kungsängens historia kan börja.

undefined
Till vänster i bild planeras nya området Skeppskajen. Här är nu Lantmännens gamla silosar för spannmål och de tre tegelbyggnaderna som ska bevaras.
900 nya bostäder vid ån

900 nya bostäder planeras i Skeppskajen, på den tidigare industritomten Ångkvarn i Kungsängen. Skeppskajen är ett område på 60 000 kvm. Tre tegelhus på Östra Ågatan med högt kulturhistoriskt värde ska bevaras för att inrymma verksamheter. Det är Jästfabriken från 1902, Tegelsilon från 1914 och Kvarnen från 1940. I en annan del av Kungsängen, Norra Hovstallängen (gamla Busstomten) planerar kommunen för en F-9 skola och förskola. Vidare planeras en ny bro, Tullgarnsbron, vid Kungsängsesplanaden.

Karta: Kungsängsesplanaden
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!