Beslutet fattat om islamiskt center

En oenig byggnadsnämnd klubbade på torsdagseftermiddagen bygglovet för ett islamiskt center i Stenhagen i Uppsala.

På torsdagskvällen ska plan- och byggnadsnämnden besluta om det planerade islamiska centret i Stenhagen får bygglov.

På torsdagskvällen ska plan- och byggnadsnämnden besluta om det planerade islamiska centret i Stenhagen får bygglov.

Foto: Sven-Olof Ahlgren/UNT arkiv

Uppsala2019-10-24 15:45

Plan- och byggnadsnämndens ledamöter var inte eniga, åtta röstade för och fem var emot. Fyra partier har varit motståndare eller uttryckt tveksamhet inför planerna. Moderaterna röstade på torsdagen emot att ge muslimska Dawastiftelsen bygglov för ett islamiskt center i Stenhagen.

– Det är inte en fråga om religion. Vi tycker att det finns bättre sätt att använda den här marken på, sade kommunalrådet Therez Almerfors (M). 

Centerpartiets ledamot Karin Ericsson röstade även hon emot bygglovet.

– Många i Stenhagen har flytt från förtryck och förföljelse och har uttryckt en oro för den här verksamheten. En del säger att det saknas lagstöd för att avslå bygglovet, men vi anser att vi kan luta oss mot en portalparagraf i plan- och bygglagen, sade Karin Ericsson.

Enligt nämndens ordförande Ylva Stadell (S) ska ledamöterna i nämnden bara pröva om byggnaden uppfyller gällande lagkrav och detaljplan, inte ta ställning till verksamhetens innehåll. 

– Jag känner inte att det är min roll att recensera den planerade verksamheten, säger hon.

Spelar det ingen roll för dig vilken verksamhet som får bygglov?

– Nej, om det finns en detaljplan och den som äger marken vill bygga är det bara bygglovet som vi tar ställning till. Sedan måste självklart verksamheten hålla sig inom lagen.

Hur ser du på den kritik som finns mot bygget av ett islamiskt center?

– Vi tar inte ställning till verksamhetens innehåll, utan bara till byggnadens utformning.

Kan du förstå om ditt svar uppfattas som ett typiskt byråkratsvar?

– Plan- och bygglagen är byråkratisk. Jag skulle bli förvånad om ett avslag av bygglovet skulle klara en rättslig prövning.

Vad händer nu?

– Nu får de som fått beviljat bygglov invänta startbesked. När det blir beror på om bygglovet överklagas eller inte.

Och när kan det tidigast bli byggstart?

– Jag tror att byggstart tidigast kan ske om fyra veckor. Men först måste de som ska bygga kunna visa att man uppfyller alla föreskrifter i plan- och byggnadslagen, säger Ylva Stadell.

Simon Alm, SD:s ordförande, säger till UNT att beslutet är en stor besvikelse.

– Jag hoppas på att beslutet blir överklagat. Nu finns det några veckor som kan ägnas åt att reflektera kring den juridiska biten, säger han.

Han menar också att den politiska beslutsgången borde ha gjorts annorlunda.

– Det bästa hade varit om kommunfullmäktige prövat verksamheten för ett islamiskt center innan bygglovsbeslutet togs i plan- och byggnadsnämnden, säger Simon Alm, vars parti varit mest aktiv för att stoppa bygget.

En undersökning gjord på uppdrag av SD visar att Uppsalaborna är splittrade i frågan om ett islamiskt center bör byggas i Stenhagen.

Det var i våras som Dawastiftelsen ansökte om bygglov för ett islamiskt center på sin mark mellan Sankta Maria kyrka och en pizzeria i stadsdelen Stenhagen. Ärendet har väckt starka reaktioner och avgörandet har därför lagts hos politikerna i plan- och byggnadsnämnden, trots att bygglovsfrågor ofta avgörs av tjänstemännen.

Beslutet i byggnämnden skulle ha fattats redan för en månad sedan, men sköts då upp eftersom justeringar av bland annat byggnadens höjd krävdes. När frågan om bygglov nu återigen låg på nämndens bord var förvaltningens förslag att det skulle godkännas.

Bygglovet kan överklagas av de som är sakägare i ärendet, exempelvis nära grannar eller andra berörda. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!