Planer på en moské i Stenhagen har funnits i flera år. Frågan har väckt starka känslor, från såväl anhängare som motståndare. Sedan i april i år har Uppsala kommun haft ett konkret bygglovsärende att ta ställning till. Då lämnade Dawastiftelsen in en ansökan om att få bygga ett islamiskt center på en tomt de köpt av kommunen.
Vanligtvis fattas bygglovsärenden av tjänstemän. Men eftersom frågan väckt oro bland Stenhagenbor har den hissats till politikerna i plan- och byggnadsnämnden. Ifrågasättandet av centret har mycket handlat om själva Dawastiftelsen. Mohammad Fazlhashemi, professor i islamisk teologi, beskriver dawa som en konservativ inriktning av islam som i delar av världen har en bokstavstrogen fundamentalistisk samhällsordning med sharialagstiftning som mål.
Nästa vecka ska ärendet avgöras. Tjänstemännens förslag till nämnden är att ge bygget klartecken, eftersom bygglovet är förenligt med detaljplanen. Lagen tillåter inte heller att en kommun tar hänsyn till själva verksamheten när bygglov ska ges.
Men flera partier vill nu stoppa bygget på ett annat sätt. Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna kommer yrka på att detaljplanen för området upphävs, så att ingen typ av centerverksamhet/samlingslokal ska tillåtas på tomten. Detta är möjligt att göra eftersom den så kallade genomförandetiden för detaljplanen gått ut.
– Vi har religionsfrihet, så det handlar inte om något generellt förbud mot moskéer. Det problematiska här är stiftelsen som ska bedriva verksamheten, säger Therez Almerfors (M), 2:a vice ordförande i nämnden.
KD:s nämndledamot Mattias Holmström är orolig för att centret blir en grogrund för islamistisk radikalisering och anser att politikerna måste ta ansvar.
– I bygglovsansökan står att centret ska vara ett komplement till Uppsalamoskén, men moskéns ledning har i UNT inte ens kunnat ta avstånd från den av Säpo utvisade Gävleimamen som varit där och predikat. Det vore direkt ansvarslöst att acceptera ett islamiskt centrum när dess samarbetspartner inte kan ta avstånd från en sådan person, säger han.
Anders A Aronsson, 1:a vice ordförande i nämnden, menar dock att det vore rättsosäkert att upphäva detaljplanen på dessa grunder eftersom förhållandena är desamma nu som när detaljplanen antogs. L kommer därför säga nej till att upphäva planen och ja till bygget. Men Anders A Aronsson påpekar att frågan är allt annat än lätt.
– Jag har fått mejl och samtal från oroliga Stenhagenbor, bland annat från personer som flytt hit från islamistiskt förtryck. Tyvärr ger plan- och byggnadslagen inget utrymme att ta hänsyn till oro. Vi har heller inte befogenhet att väga in eventuella säkerhetsaspekter, som risk för radikalisering.
Therez Almerfors (M) menar å sin sida att mycket förändrats sedan 2013, då förra detaljplanen antogs.
– Tryggheten i Sverige 2019 är inte som den var 2013. Att ändra detaljplanen är det verktyg vi har enligt lag om vi vill främja ett tryggt och demokratiskt Uppsala.
Såväl Vänsterpartiet som Socialdemokraterna kommer att säga ja till bygglovet. Ylva Stadell (S), nämndens ordförande, menar att det inte ligger på plan- och byggnadsnämnden att granska verksamheter.
– Vi går aldrig in och kollar vilken verksamhet som ska bedrivas i byggnader, säger hon.
Om M, KD och SD ska kunna stoppa centret krävs stöd från både Centerpartiet och Miljöpartiet. C har ännu inte bestämt sig. UNT har inte fått svar från MP.