En nysläppt rapport av revisionföretaget KPMG visar på risker för såväl korruption som svågerpolitik, samt brister i hur myndigheten redovisat sin ekonomi. Bärbyhemmets ledning har inte haft det system för kontroll och ledarskap som behövts för att upptäcka och åtgärda dessa brister, slår utredningen fast.
Helena Finér är tillförordnad verksamhetsdirektör för Bärby sedan i november 2020. Hon "ser allvarligt" på det som beskrivs i utredningen.
– Som statlig myndighet har vi ett ansvar att se till att skattemedel används på rätt sätt. Det är också viktigt att alla chefer och medarbetare lever upp till den statliga värdegrunden (att offentliga verksamheter ska bedrivas utan hänsyn till personliga intressen, reds. anm.). Jag kan konstatera, utifrån det som framkommit av olika utredningar, att så inte har varit fallet på Bärby, säger hon.
Hyreskontraktet på 78 000 kronor i månaden i tio år – vad tänker du om det?
– Jag tänker att det är allvarligt. Det framkommer ju också i utredningen, att det är en hyra som inte är marknadsmässig.
Och miljonbelopp på biobiljetter, restaurangbesök och gymkort – är det rimligt?
– Vi har ett uppdrag att färdighetsträna våra ungdomar i samhället, exempelvis att gå på bio, till gymmet eller att gå ut och äta. Men det vi kan se i utredningen är att det har varit en bristfällig dokumentation kring de här utgifterna och att det inte finns en spårbarhet i om det verkligen har varit kostnader i verksamheten.
Helena Finér säger att det är "väldigt allvarligt att skattemedel inte använts på rätt sätt". Ansvaret för det är tudelat, menar hon.
– Den tidigare ledningen på Bärby har i flera avseenden agerat helt stick i stäv med regler och lagar. Samtidigt har SiS som myndighet misslyckats med att identifiera och motverka de här missförhållandena och bristerna. Det är naturligtvis allvarligt.
I februari i år valde Finér att omplacera åtta av tolv chefer på Bärby för att "bygga bort informella ledarstrukturer" och den tystnadskultur som uppdagats bland personalen.
Vad har du själv för ansvar i det här?
– Jag har ansvar för Bärby och för nio andra institutioner inom SiS verksamhetsområde norr. Jag ser allvarligt på det här och därför har jag vidtagit flera kraftfulla åtgärder.
Vad gör detta med allmänhetens förtroende för er som myndighet?
– Jag gör samma bedömning som utredningen, att allmänhetens förtroende för oss förstås kan påverkas. Det här är ingenting som vi accepterar utan vi agerar kraftfullt mot det.
Ni ansvarar för några av de tyngst kriminellt belastade ungdomarna i Sverige. Samtidigt har det uppdagats missförhållanden vad gäller såväl ekonomi som arbetskultur som övervåld mot ungdomar. Klarar ni ert uppdrag?
– Ja, det gör vi. Och vi jobbar med de brister som vi uppmärksammar.
Helena Finér ser ingen koppling "mellan de ekonomiska oegentligheterna och att ungdomarna tagit skada".
För att skydda verksamheten från oegentligheter har man upprättat en åtgärdsplan och kommer att se över riktlinjer för bisysslor, upphandlingar och hyresavtal. Helena Finér berättar också att man i juli inrättade en visselblåsarfunktion för de anställda, som ska öka möjligheten att uppmärksamma brister i verksamheten.