Avtalet: Nya arbetstider och högre ersättningar

Vårdförbundet, Kommunal och Region Uppsala har tecknat ett nytt lokalt avtal om arbetstider och ersättningar för personal vid Akademiska sjukhuset.

Sjuksköterskorna på intensivvårdsavdelningarna är missnöjda med det nya lokala avtalet.

Sjuksköterskorna på intensivvårdsavdelningarna är missnöjda med det nya lokala avtalet.

Foto: STAFFAN CLAESSON

Uppsala2017-06-28 06:50

Den nya Akademiska modellen innebär att ju oregelbundnare schema personalen har, ju mera förkortas den totala veckoarbetstiden. De lokala avtalen träder i kraft mellan 15 januari och 5 februari 2018 beroende på hur avdelningarnas schemaläggningsperioder ligger.

– Personal med rotationsschema arbetar dag-, kvälls-, natt- och helgpass, och beroende på fördelningen av olika pass påverkas den totala arbetstiden så att det ges tid för återhämtning, säger Lena Hadad, personaldirektör vid Akademiska sjukhuset.

OB-ersättningen varierar beroende på om det är kvälls- eller nattpass, men oavsett ligger ersättningen enligt Lena Hadad 20 procent högre än de centrala kollektivavtalen.

– Avtalet har tagits väl emot, och det märks intresse för tjänster vid Akademiska. Det nya avtalet kommer definitivt att påverka arbetsmiljön positivt, och det har också varit vårt uttalade mål, säger Lena Hadad.

På Vårdförbundets Uppsalaavdelning är man nöjd med det nya lokala avtalet. Det tidigare avtalet med en poängmodell sades upp av förbundet 2014 eftersom det fick vissa negativa konsekvenser för bland annat föräldralediga. Förhandlingarna om ett nytt lokalt avtal mellan arbetsgivaren och Vårdförbundet strandade i maj 2016. Det fick till följd att arbetsgivaren beslutade införa en ny arbetstidsmodell, den ”Akademiska modellen” från hösten 2016.

Missnöjet med nya arbetstider och löner blev monumentalt och många sjuksköterskor valde att säga upp sig.

– I det nya avtalet bestäms veckoarbetstiden utifrån olika avdelningars bemanningsbehov. På avdelningar där det är lika stor bemanning dygnet runt är veckoarbetstiden kortare och återhämtningstiden längre. På avdelningar där det är färre personal i tjänst nätter och helger blir veckoarbetstiden lite längre, säger Carin Hilding, vice ordförande vid Vårdförbundets Uppsalaavdelning.

För Kommunal som organiserar undersköterskor var situationen en annan än för Vårdförbundet:

– Eftersom vi hela tiden haft vårt lokala avtal med poängmodell kvar berördes inte våra medlemmar av den ”Akademiska modellen”. Det nya avtalet ger samma villkor för våra som för Vårdförbundets medlemmar. Vi ser det som en stor fördel att vår arbetsgivare ser personalen som team och inte skiljer mellan professioner vilket tyvärr sker vid andra sjukhus, säger Rose-Marie Lövgren, ordförande i Kommunal Uppsala, landstingssektionen.

Ett tredje förbund, Vision, har också medlemmar på Akademiska sjukhuset, 450 av dem är medicinska sekreterare. Några av dem tjänstgör på akutmottagningen.

– Våra medlemmar där har inte rotationsscheman utan arbetar endast natt och då är det kollektivavtalet som gäller, de berörs därför inte av det nya lokala avtalet. Vi har heller inga andra yrkesgrupper som berörs av det, säger Fia Karlsson, ordförande i Vision Region Uppsala, som betonar att Vision har fullt förtroende för sjukhusledningen.

Vivianne Macdisi (S), ordförande för sjukhusstyrelsen, hoppas att det nya avtalet ska ge arbetsro på Akademiska:

– Det ligger ett väldigt hårt arbete från alla parter bakom det nya avtalet, och jag är glad och stolt över att det nu är på plats, flera steg bättre än det centrala avtalet. Fokus ligger nu på att rekrytera och behålla personal, höja grundbemanningen och därmed också förbättra arbetsmiljön, säger Vivianne Macdisi.

lotta.lille@unt.se

018-478 1345

Avtal och avsiktsförklaring

De nya lokala kollektivavtalen mellan Region Uppsala, Vårdförbundet och Kommunal behandlar arbetstider och ersättningsnivåer för vårdpersonal.

Avtalen ger bättre tid för återhämtning och högre OB-ersättning jämfört med de centrala avtalen.

Parterna har också träffat en avsiktsförklaring med målet att förbättra arbetsmiljön och göra vårdyrken mer attraktiva bland annat genom att stärka professionerna, erbjuda flera studielönesatsningar och möjligheter att kombinera forskning med kliniskt arbete.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!