Sjuksköterskor hotar att säga upp sig

Det har blåst upp till strid om arbetstiderna för sjuksköterskorna vid Akademiska sjukhuset. Många som jobbar natt och helger i sitt schema tvingas till längre arbetstid och hotar nu med att säga upp sig.

På Thoraxintensiven är känslorna upprörda. Patrik Wallnor Fundin, Christine Strömbom,  Vinod Baba Olsen, Johanna Björk, Ulrika Engström-Lång, Eduardo Gonzalez, tror att många nu kommer att söka sig bort från Akademiska sjukuset.

På Thoraxintensiven är känslorna upprörda. Patrik Wallnor Fundin, Christine Strömbom, Vinod Baba Olsen, Johanna Björk, Ulrika Engström-Lång, Eduardo Gonzalez, tror att många nu kommer att söka sig bort från Akademiska sjukuset.

Foto:

Uppsala2016-06-23 05:00

– Jag har räknat ut att min arbetstid kommer att öka med mellan 11 och 18 procent samtidigt som ersättningen minskar. Det är rätt sjukt att vi ska acceptera det rakt av, säger en sjuksköterska som hört av sig till UNT.

På Thoraxintensiven, en av de avdelningar som är bemannade dygnet runt, är stämningen upprörd.

– Nu tvingas vi jobba mer obekväm tid men med sämre ersättning. Sjukhuset måste förstå allvaret i det här, säger Christine Strömbom.

– Vi är attraktiva på arbetsmarknaden. Om vi lyfter luren har vi ett nytt jobb i morgon, säger Ulrika Engström-Lång.

Tidigare har man haft ett poängsystem som gör att de som går på ett schema där nattjänstgöring ingår har fått lägre arbetstid som kompensation. Vårdförbundet har velat förhandla om delar av det här avtalet eftersom man såg brister i hur det slog vid till exempel sjukdom och föräldraledighet. Till slut valde man att säga upp avtalet för att på det sättet tvinga arbetsgivaren till förhandlingsbordet.

Förhandlingarna bröt samman i förra veckan. Vårdförbundet vill att det gamla avtalet ska förlängas i väntan på att man kommer överens om ett nytt avtal. Men det har arbetsgivaren sagt nej till.

– Det är Vårdförbundet som har valt att säga upp avtalet eftersom de anser att det inte fyller sitt syfte. Vi har haft ett partssammansatt arbete för att ta fram ett nytt förslag. Vi är eniga med Vårdförbundet om att vi behöver se över arbetstiderna, säger Lena Hadad, HR-chef på Akademiska sjukhuset.

Om ni är eniga om att man behöver göra något åt arbetstiderna, varför har ni strandat förhandlingarna?

– Vi har inte strandat förhandlingarna. Vårdförbundet är välkomna tillbaka att fortsätta diskutera när de har ett konkret förslag. Vi vill ha konkreta förslag på ett ansvarsfullt sätt. Vi har ett ansvar för att helheten går ihop, säger Lena Hadad.

Björn Eriksson, som sitter i styrelsen för Vårdförbundet, håller inte med.

– Det stämmer inte. Vi har lagt fram punkter som vi vill diskutera. Men arbetsgivaren deklarerade tydligt att de har för avsikt att avsluta förhandlingarna. De har ett stående bud med det förslag som de har lämnat, men är inte intresserade av att diskutera något annat.

Han säger att sjukhusets avtalsförslag innehåller delar som är helt oacceptabla och innebär villkorsförsämringar för alla som jobbar på sjukhuset.

– Det mest obskyra är något man kallar vaktvecka som innebär att sjuksköterskorna ska stå till arbetsgivarens förfogande för att täcka korttidsfrånvaro var fjärde vecka. Det är som en slags beredskap där man med kort varsel ska kunna komma in och jobba, helt utan någon ersättning för det, säger Björn Eriksson.

Han säger att sjukhusledningen tittat på en modell som tillämpas i Västerbottens landsting, men att arbetsgivaren har valt bara vissa delar av den modellen.

– Man plockar russinen ur kakan ur ett arbetsgivarperspektiv, men har inga ambitioner att ge något tillbaka.

Flera sjuksköterskor som varit i kontakt med UNT säger att man nu kommer att se sig om efter nya jobb.

– Vi är flera stycken som har sagt att ledningen har fram till den 30 juni på sig att ta tillbaka den gamla poängmodellen och börja förhandla om en modell som inte innebär försämringar för oss. Annars får de ta konsekvenserna. Det kommer att bli ett katastrofläge inom intensivvården, säger Patrik Wallnor Fundin, som jobbar på Thoraxintensiven.

Han uppskattar att åtminstone 20–30 procent av sjuksköterskorna på de berörda avdelningarna kommer att säga upp sig om inte sjukhusledningen backar från sina krav.

Avtalet sades upp

Vårdförbundet och Akademiska sjukhuset har förhandlat om ett system för att kompensera dem som roterar mellan dag och nattpass i sina scheman.

Vårdförbundet sade 2014 upp det gamla avtalet i syfte att förhandla om det, eftersom man ansåg att det slog orättvist vid sjukdom och föräldraledighet.

Det gamla avtalet byggde på en poängmodell där tjänstgöring på helger och nätter värderades högre.

För att gå med på ett nytt avtal kräver arbetsgivaren att sjuksköterskorna ska gå med på något som kallas vaktvecka då de ska stå till arbetsgivarens förfogande från måndag–söndag. Dessutom är det bara nattjänstgöring, inte helger, som ger kompensation i form av kortare arbetstid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om