Följden av det omfattande fusket inom Attendos hemtjänst i Uppsala blir nu kännbart för såväl anställda som vårdtagare. I och med att kommunen för tre veckor sedan upphävde avtalet för Attendos hemtjänst i Uppsala blir de cirka 200 Attendo-anställda övertaliga.
Jenny Larsson har arbetat nio år i Attendo som undersköterska och tvingas nu se sig om efter ett nytt jobb.
– De som fuskat inom Attendo har förstört för oss. Det är ett fåtal som begått fel men alla vi som jobbar i företagets hemtjänst i Uppsala drabbas, konstaterar Jenny Larsson.
Även hennes kollega undersköterskan Ebba Segerström är kritisk.
– Det hade varit mer rättvist om det distrikt stängts av där fusket pågått, istället får även vi andra lida för vad några enstaka ställt till med.
– Dessutom måste vi överlämna verksamheten till nya hemtjänstutförare med väldigt kort varsel, frågan är hur patientsäkert det är, säger Ebba Segerström.
Jenny Larsson berättar att beskedet om att arbetsplatsen ska slå igen kom som en chock.
– Vi fick reda på det genom media, det var som att mattan rycktes undan fötterna. Vi har en jättebra arbetsgrupp och nu kommer den att splittras.
Både Jenny Larsson och Ebba Segerström beskriver Attendo som ett välskött företag som de gärna arbetat kvar i. De tror dock inte att det blir svårt att hitta nya jobb.
– Det finns gott om lediga tjänster för undersköterskor, säger Ebba Segerström.
Helena Ersson, ordförande för Kommunal i Uppsala, intygar att många medlemmar är upprörda.
– Man riktar även sin ilska mot kommunen som sagt upp avtalet för hela Attendos hemtjänst i Uppsala, inte bara för det distrikt som fuskat, uppger hon.
Att hela avtalet upphävs hänger samman med att det bara finns ett enda avtal för Attendos hemtjänst i Uppsala. Oegentligheterna har pågått i ett av företagets fyra distrikt men kontraktet är konstruerat så att det inte går att sägas upp för ett enskilt område.
480 personer i Uppsala som haft hemtjänst från Attendo berörs av att kontraktet avslutas. Senast 13 april ska de välja en ny utförare. De som inte gjort något val då kommer att få kommunen som hemtjänstleverantör. Hittills har 177 av 480 vårdtagare valt ny hemtjänstutförare.
Fuskets omfattning är ännu oklar. Men att det verkligen skett oegentligheter har kommunen konstaterat när man skuggat hemtjänstpersonal. Anställda har till exempel registrerat att hembesök pågått i timmar medan de i själva verket lämnat vårdtagarens bostad efter några minuter.
Kommunen har även fått in uppgifter om att chefer inom Attendo på papperet anställt anhöriga inom hemtjänsten. De anhöriga ska sedan ha fått lön utan att utföra några arbetsuppgifter.
I samband med Attendo-affären har Vänsterpartiet i Uppsala begärt att privata företag inom äldreomsorgen ska stoppas. Partiets motivering är att vinstintresse främjar fusk.
Helena Ersson framhåller att åtgärder ska vidtas mot fiffel oavsett vem som utför uppdraget.
– Det är viktigt att stoppa fusk som i förlängningen kan drabba våra medlemmar. De är i beroendeställning till dem som fuskar och vi vill inte att de ska dras in i sådant som de inte kan styra över.
Enligt Helena Ersson sticker Attendo-skandalen ut rejält.
– Jag har inte tidigare varit med om något så här stort ärende med fusk inom äldreomsorgen i Uppsala, säger hon.