Camilla Jansson fick upp ögonen för fillers när hon pluggade till hudterapeut. Då, 2009, var det fortfarande ganska ovanligt i Sverige. Själv var hon 19 år och hade aldrig tidigare funderat över om hennes läppar borde vara större.
– Vi som pluggade till hudterapeuter fick rabatt hos en fillersklinik som skolan samarbetade med – haha, bara en sån grej, man blev verkligen inslussad i den här världen – och då blev jag sugen. Och jag blev jättenöjd, jag kände mig så fin, berättar hon.
Camilla hämtar mobilen och scrollar fram en bild på sig själv som tonåring.
– Ser ni? Min överläpp var så smal när jag log, nästan som ett streck. Det var mest det jag ville ändra. Annars har jag alltid tyckt att mina läppar är fina. Jag har aldrig velat förändra hur jag ser ut, utan jobba utifrån det jag har och förhöja mitt utseende.
I dag är Camilla Jansson 34 år och har fortsatt fylla på läpparna för att de ska behålla formen. Hon har också någon gång testat fillers under ögonen (för att fylla ut håligheten), på kindbenen (för att de ska bli mer definierade) och längst ner på hakan (för en mer avlång ansiktsform).
För ett par år sedan började hon med botox i pannan. Hon visar hur hon knappt kan rynka pannan.
– Varför botox? Jaa ... jag passerade 30, och åldern och småbarnslivet började synas som fina linjer. Jag ville skjuta åldrandet lite framför mig.
Vi träffar Camilla Jansson på hennes salong Studio Calma i Flogsta, där hon jobbar som hudterapeut. Den är som en oas från stressen utanför. Lugn musik från osynliga högtalare. En svag doft av exklusiv ansiktsolja. Skira gardiner som stänger ute innergården.
Hudterapeuter får inte utföra estetiska injektioner – för det krävs numera legitimation som sjuksköterska, läkare eller tandläkare – men Camilla har genom åren märkt hur mycket vanligare det blivit att hennes kunder gjort botox och fillers.
Hon har aldrig skämts för sina ingrepp, utan varit öppen med dem ända från start. Men generellt var sådant tabu för 15 år sedan, säger hon.
– Många gjorde fillers en fredag för att det skulle lägga sig under helgen. I dag är det inte alls lika hysch-hysch. Att göra regelbundna ansiktsbehandlingar, fixa brynen, göra fillers och botox ... det börjar nästan bli som att gå till frissan. Det är inte längre fult att unna sig och lägga pengar på utseendet, utan ses som self-care.
Men hon upplever att synen på skönhetsingrepp är en generationsfråga: folk över 40 tycks generellt vara lite mer tveksamma. Camillas föräldrar undrar varför hon "ska hålla på".
– Haha, mamma har på sin höjd mascara på nyårsafton.
Det är ont om statistik i frågan. Det finns inga siffror på hur mycket branschen omsätter i Sverige eller vilka konsumenterna är. I Uppsala finns ett 40-tal kliniker som är registrerade i vårdregistret att ge fillers och botox-injektioner, och utöver dem ytterligare minst 12 salonger som utför sådana olovligt, enligt UNT:s granskning.
Globalt spås marknaden växa med drygt 10 procent årligen fram till 2030.
– I Sverige ser det nog ut ungefär likadant. Branschen växer snabbt, konstaterar Ulf Samuelson, docent i plastikkirurgi på Akademikliniken och grundare av den ideella föreningen Estetiska injektionsrådet.
Han är inne på samma linje som Camilla Jansson: fillers och botox är på väg att bli det nya normala.
– Många tycker inte att det är konstigt, utan lite som att färga håret eller göra hål i öronen. Man skäms inte längre.
Använder du fillers eller botox själv?
– Ja, jag använder botox i bekymmersrynkan mellan ögonbrynen. Det har jag gjort i omkring 15 år. Fortfarande är det mycket vanligare med fillers och botox bland kvinnor men det blir allt större bland män, åtminstone botox. Jag skulle uppskatta att omkring 15 procent av de som använder botox i dag är män.
Den trenden ser även Camilla Jansson. En av hennes killkompisar har lagt fillers under ögonen, och bland hennes kunder är det en hel del män som gjort skönhetsingrepp.
– Framför allt handlar det om personer som möter mycket människor i yrket. Jurister, till exempel, verkar generellt vara öppna för det här.
Camillas egen man är dock skeptisk. Han tycker att hon vore lika fin utan fillers och botox. Men han har ingen talan, säger hon med ett skratt.
– Jag förklarade ganska direkt när vi träffats att jag gör fillers och kommer att fortsätta med det oavsett vad han tycker. Att jag gör det för min egen skull. Och han bara: va, du som är så naturlig? Fastän han mest hade sett mig med full fest-makeup.
Men visst har Camilla funderat över varför hon egentligen vill göra fillers och botox, säger hon. Vad det är som gör att hon mår bra och känner sig fin av ingreppen.
– Jag inser ju att jag är ett barn av min tid, att jag hjärntvättats av en hel kultur. Och varför är rynkor mindre fint på kvinnor än på män? Varför gäller de grå tinningarnas charm bara ena könet? På nåt sätt göder jag ju patriarkatet.
Samtidigt kan hon inte låta bli att fråga sig var gränserna egentligen går för vad som är okej. Och vem som sätter dem.
– Varför skulle det till exempel vara mer okej att färga håret än att göra fillers?
Under 12 av de 15 år som Camilla Jansson gjort fillers har branschen varit helt oreglerad. Trots att fillers och botox för med sig risker – däribland infektioner, svåra allergiska reaktioner och vävnadsdöd – var det först 2021 som det kom en lag som ställer kompetenskrav på den som utför injektionerna.
Själv har Camilla alltid varit noga med att kolla upp att salongen hon går till har tillstånd och att den som utför ingreppet har en gedigen utbildning. Hon brukar råda sina kunder att göra detsamma.
– Det finns ju en hel del dåliga salonger. Jag har mött unga tjejer som inte haft råd med någon av de dyrare klinikerna, utan har gått på priset och har fått knöliga läppar. De vet inte vilket preparat som sprutats in eller om personen som gjorde det var utbildad.
Ganska länge var det trendigt att lägga in mycket fillers. Läpparna skulle vara stora. Kinderna tydligt definierade. Men nu vill folk inte se så fixade ut längre, säger Camilla Jansson: man arbetar med lättare fillers som inte förändrar ansiktets form på samma sätt, utan ger mer fukt och ett lyft.
– Den här clean girl-trenden genomsyrar hela branschen. Ni vet, tjejer sitter flera timmar framför spegeln för att se ut som att de vaknat naturligt supersnygga. Det ska vara naturligt och smakfullt. Fast vi är mer onaturliga än nånsin.