UNT GRANSKAR
Klockan 23.06 kommer ett sms till UNT:s reporter från ett okänt nummer: "Var det du som ville ha en brazilian butt-lift?"
Salongen som sms:et kommer från har inte tillåtelse att göra vare sig stjärtlyft eller någon annan typ av injektionsbehandlingar, så som botox och fillers.
Det här är bara ett exempel av många på salonger i Uppsala som inte har rätt att utföra injektioner, behandlingar som kan vara både farliga och ge men.
Efter att denna kraftigt växande bransch varit oreglerad kom i juli 2021 en ny lag som skulle städa upp i skönhetsbranschen. Det ställs nu samma krav på patientsäkerhet som inom hälso- och sjukvården. Lagen kräver bland annat att företaget har anmält sig till vårdregistret hos Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) och att den som utför ingreppen är legitimerad sjuksköterska, läkare eller tandläkare.
UNT har begärt ut en lista från Ivo över företag som har registrerat sig, och därmed får utföra injektionsbehandlingar såsom fillers och botox i Uppsala. Listan består av ett 40-tal kliniker.
Men om man googlar botox/fillers i Uppsala blir listan över salonger som erbjuder sådana behandlingar betydligt längre. Många har ingen hemsida, utan finns endast på bokningssajten Bokadirekt. Andra finns bara på Instagram eller i andra sociala medier. Medan ytterligare några salonger hittas via lokala chattgrupper på Facebook, där kvinnor tipsar varandra om bra och dåliga behandlare.
Vissa skyltar öppet med att de gör botox- och fillersbehandlingar, trots att de inte finns registrerade hos Ivo. Andra marknadsför inte den här typen av behandlingar utåt, men det visar sig att de gör sådana när vi ringer och låtsas vara kunder.
Totalt har vi hittat 12 salonger i Uppsala kommun som gör injektionsbehandlingar utan att vara registrerade hos Ivo, och som därmed inte får utföra ingreppen. Med stor sannolikhet finns det fler att hitta i sociala medier och på nätet som vi har missat.
I vår granskning av skönhetsbranschen framträder en slags vilda västern som är svår att få överblick över. Flera salonger delar på en läkare/sjuksköterska, som kan vara registrerad att utföra injektionsbehandlingar i en annan stad och ibland på en annan adress i Uppsala – men inte på den adressen där ingreppen faktiskt utförs. För Ivo är det viktigt att veta adress för att kunna göra inspektioner.
En rad salonger har dålig koll på, eller tycks ha missförstått, de nya reglerna. Ett par av dem registrerar sig hos Ivo efter att vi ringt och ställt dem till svars.
Våra möten med den otillåtna delen av branschen visar på en ibland gränslös kommunikation (så som sms:et med butt lift-frågan ovan) och att flera medvetet struntar i lagar och regler.
När vi ringer för att boka tid för en botoxbehandling mot rynkor i pannan säger till exempel kvinnan på salongen såhär:
– Egentligen ska det enligt lagen gå två dygn mellan konsultation och din behandling, men vi kan väl säga att det här samtalet är en konsultation. Enligt lagen ska man också upplysa om alternativa behandlingar, men det finns ju inga alternativ till botox.
För de kliniker som följer lagstiftningen till punkt och pricka blir utgifterna högre, bland annat kostar registreringen hos Ivo 13 500 kronor per år.
Vår granskning visar att priserna generellt är betydligt lägre hos de utförare som inte är registrerade. Till exempel kostar botox för hela pannan inklusive rynkan mellan ögonen och kråksparkar 1 800 kronor på en av de oregistrerade salongerna. Samma behandling kostar 4 500 på en av de registrerade.
Botoxpartyn, där ett gäng tjejer under lättsamma former erbjuds behandlingar till bra priser, är populära.
– Partyna blir fullbokade nästan innan vi hinner lägga ut reklam om dem på Instagram, säger ägaren till en av de olistade salongerna när vi ringer.
Att vara oregistrerad behöver dock inte innebära att man är helt oseriös. På flera salonger jobbar åtminstone någon sjuksköterska och/eller läkare, som verkligen har yrkeslegitimation när vi kontrollerar mot officiella register. När vi ringer runt möts vi överlag av en stor omtanke och vilja att hjälpa kunderna. På en salong som vi besökte, uppmanade sjuksköterskan UNT:s reporter att inte göra något mot sin vilja:
– Det är din kropp, du duger som du är.
UNT har valt att inte namnge salonger som gör fel, främst för att det kan finnas minst lika många som vi inte har hittat.
Så här svarar några av salongerna på varför de inte finns hos Ivo:
– Jag är legitimerad sjuksköterska men jag gör inte behandlingar så ofta. Det enda jag gör är på vänner och så.
Men vi har ju ringt dig och bokat tid för botox?
– Ja jag gör i mån av tid. Tanken var att jag skulle göra behandlingar på heltid. Men nu jobbar jag på sjukhuset i stället.
Så anledningen till att du inte är registrerad hos Ivo är att du haft för få kunder?
– Ja precis, och så finns det ju bolag som inte ens har legitimation som gör.
En kvinna på en annan salong säger:
– Jag är med i Estetiska injektionsrådet. Jag skickade in till Ivo, men har inte hört från dem sedan lagen ändrades. Det är min man som har hand om det där administrativa, jag jobbar bara.
En kvinna på en salong som har registrerat sig men på fel adress, berättar om salonger som felar betydligt mer:
– Jag har fått in kunder som har problem med synen efter att de gjort fillers under ögonen. Jag har ringt både polisen och Ivo.