Akut krisläge på Akademiska sjukhuset

Vårdplatskrisen på Akademiska sjukhuset förvärras. Sedan den 1 september har det i princip varit ett ständigt krisläge, och nu stoppas det planerade intaget av patienter helt.

Vårdplatskrisen har inte varit värre än den är i dag sedan mätningarna började.

Vårdplatskrisen har inte varit värre än den är i dag sedan mätningarna började.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2018-10-11 07:00

– Vi har fler stängda vårdplatser i dag än före sommaren. Det beror på bristen på sjuksköterskor, säger Stefan Hjulström, produktionschef på Akademiska sjukhuset.

Redan i våras kunde UNT berätta om att stängda vårdplatser lett till stora problem under våren. Men efter sommaren har situationen gått från allvarlig till i det närmaste katastrofal. Hela sjukhuset har haft ett i det närmaste konstant överbelastat läge från den 1 september fram till i dag. Inte sedan man började med mätningarna vid halvårsskiftet 2017 har vårdplatsläget varit så ansträngt under så lång tid som nu.

Under tisdagen infördes därför ett totalstopp för planerade operationer och åtgärder. Stoppet ska vara kvar åtminstone fram till på måndag, när en ny bedömning görs av läget och ett nytt beslut fattas.

– Vi hade en situation som gjorde att det slet så mycket på personalen i organisationen att vi måste göra något för att få lite respit, säger Mikael Köhler, en av två chefsläkare vid sjukhuset.

Han säger att även om det är ett totalstopp för planerade åtgärder så utförs ändå en del planerade operationer, men de ska i varje enskilt fall godkännas av chefsläkarna. De som trots stoppet tas emot är framför allt cancerpatienter. Men även patienter med andra diagnoser där tillståndet riskerar att försämras om hen inte får vård.

Orsaken till den akuta krisen är att det i dag är fler stängda vårdplatser än före sommaren. Samtidigt har det inom sjukhuset funnits en förhoppning om att läget nu skulle förbättras, vilket ledde till att man ökade antalet planerade operationer. Enligt Stefan Hjulström finns det också kapacitet för att utföra fler operationer i dag, men det som saknas är vårdplatser för eftervården av de opererade patienterna. Den bilden bekräftas av Mikael Köhler.

– Det har varit en förhoppning om att det ska vända. Och man har gjort en lite för optimistisk planering. I efterhand kan man se att vi skulle ha räknat annorlunda, säger Mikael Köhler.

Stoppet för nya patienter har dock gjort att man på flera avdelningar har kunnat tidigarelägga en del administrativt arbete, som förberedelser för datoriseringar som var tänkta att göras senare, vilket påverkar den framtida kapaciteten positivt.

Nu jobbar man på att öppna fler vårdplatser. Just nu är 97 av 898 vårdplatser stängda på Akademiska sjukhuset.

LÄS MER: Krisläge för Ackis under våren

LÄS MER: Akut sjuka flyttas till Västerås

LÄS MER: Ackis näst sämst i landet

Konstanta överbeläggningar

Vårdplatsläget på Akademiska sjukhuset visas med en färgkod, grönt, gult, orange eller rött som uppdateras tre gånger per dygn.

Både orange och rött innebär överbeläggning på hela sjukhuset. Orange innebär att alla ordinarie vårdplatser är belagda och att alla avdelningar har överbeläggningar. Rött innebär ett överbelastat läge där i princip ingen patient kan tas in utan extraordinära åtgärder.

Sedan den 1 september har sjukhuset med några få undantag haft ett konstant rött vårdplatsläge.

Totalt är nu 97 av 898 vårdplatser stängda på Akademiska sjukhuset. 50 av de stängda vårdplatserna finns inom kirurgiska avdelningar, 10 är intensivvårdsplatser.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!