"När får jag åka hem?
Det är vad patienterna först brukar fråga Rickard Lindblom, thoraxkirurg vid Akademiska sjukhuset och docent i hjärtkirurgi vid Uppsala universitet.
– De vill inte vara här längre än nödvändigt, säger han.
Enligt honom och hjärtläkarkollegan Stefan James är patientnyttan den största drivkraften bakom att de operationer där en hjärtklaffsprotes byts via en kateter i ljumsken, nu görs som dagkirurgi när det är lämpligt.
71-årige Lars Ahlsén, vars operation UNT gjort reportage om, var blott den andra patienten som opererades över en och samma dag.
– För några år sedan låg man fyra, kanske fem dagar på avdelning. I dag är mediantiden att man går hem dagen efter. Och nu kan de som bor i Uppsala komma och åka hem samma dag, säger Rickard Lindblom.
Hemligheten är goda förberedelser och planering av helheten, i kombination med förfinade operationsmetoder och teknik. Den nya klaffen kommer på plats vid hjärtat via ett blodkärl i ljumsken.
– Hålen som vi gör för att gå in blir mindre och mindre. Det ger oss bättre möjligheter att kunna sluta dem efteråt. Vi har blivit bättre på att placera klaffen och kan bättre förutsäga om det kommer att bli några rytmstörningar. Genom bättre koordinering hinner vi också göra de kontroller vi ska efteråt, förklarar Rickard Lindblom.
Hjärtläkaren Stefan James, som också är professor vid Uppsala universitet, har varit med på hela resan sedan de kateterburna hjärtklaffsproteserna först dök upp som en fascinerande innovation för omkring 20 år sedan. Tidigare var enda alternativet att öppna bröstkorgen för att komma åt, en krävande operation som äldre och svaga inte kan genomgå.
Ännu sker en tredjedel av alla hjärtklaffsbyten genom öppen operation. Vårdtiden är då fem till sju vårddagar.
– Det är en otroligt häftig utveckling vi sett. Att vi nu kan göra det på en dag är ett exempel på att vården är full av människor som ser och försöker förbättra saker, och göra allt mer patientvänligt, säger Stefan James.
För vården kan dyra och kapacitetskrävande vårddygn kapas.
– Görs det på rätt sätt, utan att skarva på noggrannhet och säkerhet så finns stora vinster, för patienten och för vården, säger Rickard Lindblom.
Akademiska sjukhuset gör i dag näst flest hjärtklaffsbyten via ljumsken i Sverige och säger sig vara först i landet med att göra det som dagkirurgi.