"Adam" har slagit, rånat och hotat Uppsalabor sen 2013

Sedan 16 års ålder har en Uppsalabo dömts för att ha rånat totalt nio personer. I slutet av mars 2023 fälldes han för det senaste rånet, nu i samband med ett mordförsök i Gränby. Genomförs förslagen i Tidöavtalet kan han räkna med betydligt strängare straff än hittills.

I mars 2023 dömdes 25-åringen till två års fängelse för rån och medhjälp till grov misshandel. Rånet bestod av att han tog en mobiltelefon från en man som knivhöggs 14 gånger vid ett mordförsök i Gränby.

I mars 2023 dömdes 25-åringen till två års fängelse för rån och medhjälp till grov misshandel. Rånet bestod av att han tog en mobiltelefon från en man som knivhöggs 14 gånger vid ett mordförsök i Gränby.

Foto: Polisen

Uppsala2023-03-23 20:00

Artikeln publicerades första gången 21 januari 2023. Det här är en uppdaterad version.

Under åren har ett otal personer i Uppsala blivit knivhotade, misshandlade och rånade av en idag 25-årig man vi kan kalla Adam. Offren har fått veta att han ska hugga dem med kniv, slå in näsbenen på dem eller döda deras anhöriga.

I vissa fall har Adam helt oprovocerat gett sig på människor, slagit dem i ansiktet och tagit deras värdesaker. Drabbade har vittnat om traumatiska upplevelser och en del har blivit så uppskrämda att de under lång tid inte vågat vistas utomhus.

undefined
Under åren har "Adam" misshandlat och knivhotat en rad personer i Uppsala. Flera har vittnat om djupa psykiska sår.

Det senaste brottet som 25-åringen dömts för gäller en händelse i Gränby i oktober 2022. Åtta personer gav sig på en man som fälldes till marken, blev slagen, stampad på och knivhuggen 14 gånger.

Enligt tingsrätten tog Adam mobiltelefonen från den försvarslöse mannen vilket rubriceras som rån. Även om Adam själv inte misshandlade mannen döms han för att ha "stärkt de övriga gärningsmännen i deras uppsåt", och fälls för medhjälp till misshandel. 

I en dom som kom i mars 2023 döms han till två års fängelse för händelsen i Gränby. När misshandeln skedde hade Adam bara tre månader tidigare släppts från sitt senaste fängelsestraff. Eftersom han begått nya brott medan han var villkorligt frigiven får han påbackning med ett halvår utöver de två år han nu döms för.

Under åren har Adam gett sig på en mängd personer i Uppsala. Ett av hans brottsoffer är en 68-årig man som 2018 lade ut några smycken på Blocket till försäljning. 68-åringen blev uppringd av Adam som under falskt namn stämde möte. Adam satte sig i mannens bil för att diskutera köpet. Plötsligt tog sig två andra män in i bilen, 68-åringen drogs ner mellan sätena, blev slagen i huvudet varefter trion försvann med smyckena.

Sedan 16 års ålder har Adam dömts för att ha rånat sammanlagt åtta personer vid olika tillfällen. Han är även fälld för att ha slagit, hotat och utpressat ytterligare ett stort antal människor. De flesta brottsoffren har bara haft oturen att hamna i vägen för mannen, som sedan tidigare varit helt okänd för dem.

undefined
Regeringen vill att domstolarna ska utdöma hårdare straff mot personer som återfaller i brott.

Enligt Tidöavtalet planerar den nya regeringen hårdare tag mot personer som återkommande ägnar sig åt grov brottslighet. Här beskrivs några händelser ur Adams kriminella karriär och hur Tidöavtalet hade kunnat tillämpas mot honom om förslagen då varit i kraft.

Första gången Adam döms är han 16 år. Han har gjort inbrott samt vid två olika tillfällen misshandlat jämnåriga i sin högstadieskola i Uppsala och får ungdomsvård. Han har tidigare varit stökig och fått en rad insatser inom öppenvården men utan att situationen förbättrats.

Enligt Tidöavtalet ska socialtjänsten vara tvungen att kalla föräldrarna till ett samtal inom 24 timmar efter att ett barn gripits för ett brott. Ett syfte är att socialtjänsten ska förmå föräldrarna att medverka till insatser.

undefined
Tidöavtalet innehåller förslag på en rad lagskärpningar.

Adam hade tidigare stängts av från flera skolor efter att ha hotat personal och elever. Under föräldrarnas protester tvångsomhändertas han nu enligt LVU, lag om vård av unga. Föräldrarna menar att sonen är oskyldig till många av brottsanklagelserna och tycker att det är socialtjänstens fel att han inte går i skolan.

undefined
Regeringen vill att åklagare ska få besluta att unga som ägnar sig åt kriminalitet ska tvångsomhändertas av socialtjänsten. Idag har åklagare inte rätt till det.

I Tidöavtalet föreslås att tvångsomhändertagande med stöd av LVU ska användas i fler fall där unga sysslar med brott. Åklagare ska kunna fatta beslut om LVU, något som inte är möjligt med dagens regler.

undefined
2014 har "Adam" vid Lyssnaängsbadet bland annat knivhotat en kille och slagit en annan kille i ansiktet, enligt tingsrättens dom.

17 år gammal fälls Adam för att ha misshandlat och mordhotat flera personer vid Lyssnaängsbadet i Uppsala. Han döms åter till ungdomsvård samt ungdomstjänst i 20 timmar.

För ett år sedan slopades straffrabatten för dem mellan 18 och 20 år. Enligt Tidöavtalet ska straffrabatten ses över även för personer under 18 år. Dessutom ska det övervägas om åldern för straffmyndighet ska sänkas från dagens 15 år.

undefined
2016 träffade "Adam" på tre killar vid Stora Torget i Uppsala. Under knivhot tvingades de att lämna över sina mobiler och kontanter och en av dem blev slagen i ansiktet. "Det är en utdragen händelse med slag, verbala hot och hot med kniv", skrev tingsrätten i sin dom.

Vid 19 års ålder döms Adam ännu en gång. Han har rånat fem personer, gjort sig skyldig till hot samt övergrepp i rättssak. Vid ett av rånen har han stött ihop med tre killar på Stora torget som var på väg till sin hockeyträning. Adam har slagit en av dem i ansiktet, tagit fram en kniv och tvingat av pojkarna mobiler och kontanter.

undefined
2016 dömdes "Adam" av Uppsala tingsrätt till fängelse i ett år och tre månader. Men Svea hovrätt sänkte straffet till skyddstillsyn.

Tingsrätten dömer honom till fängelse i drygt ett år men hovrätten säger nej till fängelse och tycker det räcker med övervakning. 

Tidöavtalet: Återfall i brott ska straffas hårdare. Maxstraffen ska höjas. Dagens regler om straffrabatt vid flerfaldig brottslighet ska ses över.

När Adam är 22 år döms han för att ha rånat tre personer som han dragit omkull, tagit struptag på och slagit. Han får nu fängelse i tre år. Han har varit frisläppt från fängelsestraffet bara några månader när han utsätter en Uppsalastudent för utpressning. Studenten vill köpa hasch av Adam som påstår att en kurir som skulle ordna fram knarket blivit tagen av polisen och förlorat körkortet. 

undefined
En student ville köpa cannabis genom "Adam" men blev då offer för utpressning. Två gånger betalade han 15 000 kronor och krävdes sen på ytterligare 58 000. Arkivbild.

Adam säger att det är studentens fel och han krävs under hot på 15 000 kronor. Med hjälp av kompisar får studenten ihop pengarna men det kommer då nya krav. Studenten får veta att kurirens bil beslagtagits och han krävs på 58 000 kronor. Adam skickar bilder på vapen och hotar att skada studentens familj. Slutligen bryter studenten samman gråtande inför sin far som kontaktar polisen och 2021 döms Adam till ett års fängelse.

undefined
Regeringen vill skärpa straffet för vapenbrott. På bilden skjutvapen som beslagtagits av Uppsalapolisen.

Tidöavtalet: Straffen ska skärpas för flera allvarliga brott, exempelvis vapenbrott, övergrepp i rättssak, utpressning, rån och olaga hot.

Under sin tid på anstalt har Adam flera gånger varnats för misskötsamhet. Vid ett tillfälle döms han för att ha hotat en polis.

undefined
Gränsen för obligatorisk häktning ska enligt Tidöavtalet sänkas.

Enligt Tidöavtalet höjs straffen vid våld och hot mot poliser.

Adam friges i juli 2022 men i oktober blir han åter frihetsberövad. Han misstänks nu för ett rån i Gränby och är fortfarande häktad.

undefined
Tidöavtalet innehåller en rad lagförslag för brottsbekämpning.

Tidöavtalet: Idag är häktning obligatoriskt vid brott som ger minst två års fängelse. Gränsen ska sänkas till ett års fängelse.

Adam tillhör en av de mest brottsbelastade släkterna i Uppsala och enligt en utredning ingår han i ett kriminellt nätverk som uppfyller EU:s kriterier för organiserad brottslighet.

Tidöavtalet: Dubbla straff införs för brott som har samband med kriminella nätverk. Det ska även vara straffbart att vara med i ett kriminellt gäng. Vid gängrelaterade brott kan den dömde förbjudas att vistas i ett visst område. 

Tidöavtalet

Vid sidan av de förslag från Tidöavtalets avsnitt om kriminalitet som nämns i artikeln innehåller avtalet ytterligare en rad förslag för brottsbekämpning. 

Här är några av dem: Det ska bli lättare för staten att förverka (beslagta och avyttra) egendom som kriminella köpt för brottsvinster.

Som huvudregel ska villkorlig frigivning inte beviljas.

Förvaringsdom införs för samhällsfarliga personer med hög risk för återfall i allvarlig brottslighet. Det kan innebära inlåsning på obestämd tid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!