32-åring fälls för påhittad anställning

En 32-åring med Uppsalabakgrund döms till fängelse för skenanställning med fejkad lön. Mannen blir av med tillgångar för över en halv miljon kronor.

FÄNGELSE. Mannen döms till sju års fängelse.

FÄNGELSE. Mannen döms till sju års fängelse.

Foto: Lars-Göran Norlin

Uppsala2018-05-08 20:00

Mannen hamnade hos Uppsalapolisen efter bråk på ett nöjesställe en natt i mars förra året. Han bar då på en guldkedja som värderats till 250 000 kronor samt en klocka för 75 000 kronor. Mannen förekommer under 22 avsnitt i belastningsregistret och misstankar väcktes om att värdesakerna köpts in med pengar från brottslig verksamhet. Senare togs 264 000 kronor i sedlar i beslag från mannen, som bland annat hävdade att han haft lön från ett heltidsjobb, som betalats i kontanter. Guldkedjan tillhörde en kamrat, enligt 32-åringens förklaring.

Polisutredningen ledde till misstankar om att mannens påstådda anställning i ett företag, och de uppgifter som lämnats till Skatteverket, var en bluff. Han döms nu av tingsrätten mot sitt nekande för bland annat grovt skattebrott, men frikänns från åtalet om bedrägeri mot Försäkringskassan i samband med ett så kallat nystartsjobb.

LÄS MER: Bluffade staten med påhittad lön

Enligt domstolen är det klarlagt att det anställningsavtal som mannen skickat till Skatteverket var förfalskat. Även de tio lönebesked som sändes in är enligt domen bluff. Bolaget har inte lämnat in någon årsredovisning eller annat material som visar att 32-åringen fått någon lön.

Vid rättegången förklarade mannen att han arbetat med att köra ut frysvaror till restauranger. Domstolen noterar att han inte kunnat namnge någon av de restauranger som påstods ha fått leveranser och inte heller adressen till arbetsgivarens kontor.

Enligt Skatteverkets utredning fanns heller ingen ekonomisk förmåga hos bolaget att betala den lön som mannen hävdat att han haft. Om upplägget inte avslöjats hade mannen kunnat få ut skatteåterbäring på drygt 2 500 kronor, trots att ingen skatt betalats in.

Trots att värdet på skatteåterbäringen är relativt lågt anser tingsrätten att brottet ska bedömas som grovt. Skälet är att mannen lämnat falska uppgifter i sin deklaration och lämnat in ett falskt avtal och osanna lönebesked. Agerandet har "präglats av viss förslagenhet", enligt domstolen.

En utredare vid Skatteverket konstaterade vid rättegången att ett annat syfte med falska kontrolluppgifter är att kunna få ersättning från välfärdssystemet i form av sjuk- och föräldrapenning, a-kassa och pension. Dessutom ökar personen sin kreditvärdighet och förbättrar sina möjligheter att ta lån.

32-åringen döms även för bland annat brott mot vapenlagen och narkotikabrott. Straffet blir sju månaders fängelse.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!