32-åring bluffade staten med påhittad lön

Polisen tog 264 000 kronor från en kriminell 32-åring från Uppsala. Han förklarade kontanterna med sin höga inkomst men lönen var fejkad. Brottsupplägget har blivit allt vanligare bland kriminella.

Foto: JOHAN NILSSON

Uppsala2018-05-06 07:00

En natt i mars 2017 greps en grovt kriminell 32-åring vid krogen Birger Jarl i Uppsala där han anklagades för att ha misshandlat en person.

32-åringen bar en guldkedja på sex hekto värd cirka 195 000 kronor samt en klocka som värderades till 55 000 kronor.

Föremålen togs i beslag, något polisen har rätt att göra när tillgångar misstänks ha köpts in med pengar från brottslig verksamhet.

Senare samma natt stoppades 32-åringen i en bil med 264 000 kronor i sedlar som också beslagtogs. Några timmar efteråt kom han in till polisens reception och krävde att få tillbaka sina tillgångar.

På mobilen loggade han in på en sida hos Skatteverket som visade att han hade en årsinkomst på 435 000 kronor.

Men åklagaren vägrade att häva beslagen och istället startades en brottsutredning. Då bekräftades att Skatteverket verkligen hade inregistrerat en årsinkomst på 435 000 kronor för 32-åringen.

Det registrerade lönebeloppet baserades på de kontrolluppgifter för 32-åringen som ett företag hade skickat in till Skatteverket. Myndigheten hade godtagit företagets uppgifter om 32-åringens lön och matat in dem i datasystemen. Men under polisutredningen framkom en annan bild.

Det gick inte att spåra några löneutbetalningar till 32-åringen från det företag som han påstods ha arbetat för. Företaget hade inte heller betalat några arbetsgivaravgifter för honom.

Det hela var alltså en bluff. Enligt Skatteverket skulle de oriktiga kontrolluppgifterna från företaget inte ha upptäckts vid en normal granskning av 32-åringens självdeklaration.

Om de fejkade löneuppgifterna inte avslöjats skulle 32-åringen ha kunnat höja sina ersättningar från välfärdssystemen i form av sjukpenning, föräldrapenning, a-kassa, framtida pensioner med mera.

32-åringen ställdes nyligen inför rätta, åtalad för grovt skattebrott och dom väntas på tisdag.

Åklagaren begär att beslagen av mannens kontanter, guldkedja och klocka ska kvarstå och att tillgångarna tillfaller staten. "Det är klart mer sannolikt att medlen härrör från brottslig verksamhet än att så inte är fallet.", skriver åklagaren i sin motivering.

Det företag där 32-åringen påstods ha varit anställd har mottagit 581 000 kronor i moms från Skatteverket. Utredningen visar att företaget inte lämnat in något underlag som kunnat styrka momsutbetalningarna. Företaget har försatts i konkurs med ett underskott på 1,1 miljoner kronor.

Företrädaren för företaget har förekommit i flera konkurser och han har inte gått att nå under utredningen.

Enligt Skatteverket har många kriminella personer övergått från traditionell brottslighet till bedrägerier mot välfärdssystemen.

Det är en linje som även 32-åringen verkar ha valt. Vid sidan om åtalet kring de oriktiga kontrolluppgifterna är han även åtalad för bedrägeri. Enligt åklagaren har han genom att lämna osanna uppgifter förmått Arbetsförmedlingen att betala ut 177 000 kronor i lönestöd för ett så kallat nystartsjobb.

32-åringen förnekar brott.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!