â Uppsala Ă€r en svĂ„r restaurangstad. PĂ„ sommaren vill alla Ă€ta runt Ă„n och pĂ„ vintern vill folk vara nĂ€rmare stationen. SĂ„ det Ă€r svĂ„rt att fĂ„ gĂ€ster Ă„ret runt, sĂ€ger Brazer Bozlak, vd för Urban Italian Group.
Han gÄr runt i byggdammet pÄ det som varit Klang Markets lokal pÄ Gamla Torget. Brazer Bozlaks restaurangkoncept Basta kommer att öppna i lokalen i november och han ligger i startgroparna för att sÀtta sin egen prÀgel pÄ inredningen.
Under onsdagen visar Brazer Bozlak projektledaren Steve Bates hur baren ska dras medan tre byggnadsarbetare sÀtter igÄng med den nya utformningen av lokalen.
â Vi har hĂ„llit span pĂ„ Uppsala i mĂ„nga Ă„r för att öppna en italiensk restaurang hĂ€r. Men det Ă€r först nu med det hĂ€r lĂ€get som det kĂ€ndes rĂ€tt, genuint med utsikt över Domkyrkan. Man vill inte vara pĂ„ gĂ„gatan och vara för kommersiell, men man vill Ă€ndĂ„ ha ett centralt lĂ€ge, sĂ€ger vd:n.
Vad Àr det för fel pÄ att vara pÄ gÄgatan?
â Om man Ă€r borta frĂ„n det kommersiella har man större möjlighet att skapa en egen destination. Man kommer hit för att man vill hit inte bara för att man gĂ„r förbi.
MÄlgruppen Àr familjer, personer som Àr ute och shoppar och aw-gÀster.
â Vi vill ha en bred publik. Man ska bĂ„de kunna gĂ„ in och hĂ€mta en pizza och ta hem eller sitta en helkvĂ€ll och Ă€ta trerĂ€ttersmiddag. PrismĂ€ssigt ligger vi i mitten, en pizza och en öl för 250 kronor, sĂ€ger Brazer Bozlak.
I en tid nÀr butiksdöden sprider sig och mÄnga restauranger efter pandemi och lÄgkonjunktur tvingas stÀnga, expanderar alltsÄ Urban Italian Group. à r 2017 öppnade de deras första restaurang i Falun och nÀr de nu öppnar Basta pÄ Gamla Torget i november blir det deras tionde restaurang i Sverige. Motsvarande italienska koncept med pizza, pasta och antipasti i mellanpris-klassen finns exempelvis i Stockholm dÀr Basta ligger ovanpÄ à hléns City.
Enligt projektledaren Steve Bates, som varit med och byggt flera av Urban Italian Groups restauranger, Àr framgÄngsreceptet Àr att man satsar pÄ bra personal.
â Personalen gör hela skillnaden. Ofta betalar restauranger för dĂ„ligt och dĂ„ fĂ„r de inte den bĂ€sta personalen som kan skapa den dĂ€r kĂ€nslan som gör att gĂ€ster vill komma tillbaka, sĂ€ger Steve Bates.
De kommer nu att anstÀlla 30 personer pÄ heltid Äret runt och Àr öppna för att anstÀlla delar av den personal som förlorade sina jobb nÀr Klang Market gick i konkurs.
â Det öppnas mycket nya restauranger i stadskĂ€rnor nu nĂ€r mĂ„nga butiker inte överlever, men det Ă€r tydligt vilka som kommer tvingas stĂ€nga, vilka som bara kommer gĂ„ runt och vilka det kommer att kunna gĂ„ riktigt bra för, sĂ€ger Brazer Brozlak.
Vid sidan av bra personal Àr det bra rÄvaror, hög kvalitet pÄ matlagningen och att fÄ en hel upplevelse pÄ restaurangen, inte bara mat som Àr nycklarna till framgÄng enligt Brazer Brozlak.
â Dagens gĂ€ster gĂ„r det inte att lura, de söker en upplevelse, mat kan de laga sjĂ€lva. I dag finns det ett stort utbud men det saknas ett bra utbud av restaurangmat. KroggĂ€sterna i dag Ă€r krĂ€snare Ă€n nĂ„gonsin.
I Uppsala finns det redan mÄnga italienska krogar, hur ser du pÄ konkurrensen?
â Vi gillar att det finns mĂ„nga italienska restauranger i Uppsala, det Ă€r ett tecken pĂ„ att Uppsalaborna gillar italienskt. Jag tror pĂ„ konkurrens, vi sporrar varandra och fĂ„r fler att vilja Ă€ta ute.