Nyligen rapporterade UNT att en 26–årig grovt kriminell man från Uppsala inte får befinna sig i staden på ett år. Beslutet från hovrätten är det första i sitt slag sedan en ny lag om vistelseförbud infördes.
– 26–åringen har varit drivande i kriminella konflikter i flera städer. Jag tror att vistelseförbudet minskar risken för att han blir inblandad i konfrontationer med andra kriminella. Det säger en polis som många gånger kommit i kontakt med mannen.
Mannen, som är villkorligt frigiven från ett fängelsestraff, portas från stora delar av Uppsala och Gävle till våren 2023. För att kontrollera att beslutet följs tvingas han bära fotboja.
Polismannen som UNT talat med menar att åtgärden kan ge positiva effekter i de stadsdelar i Uppsala där 26–åringen brukar hålla till.
– Jag tror att vistelseförbud även kan bidra till att andra personer avhåller sig från brott. En ledargestalt drar ofta till sig individer som är på väg in i kriminalitet. Om ledargestalten försvinner slutar de andra att hänga på platser där han befunnit sig, resonerar polisen.
Finns inte risken att problemen bara flyttar sig till den nya plats där den förvisade personen hamnar?
– Jo, absolut. Men man har sett i studier att till exempel narkotikaförsäljning flyttas från platser där man inför kameraövervakning men det blir ändå en nedgång i droghanteringen. På samma sätt kan det bli positiva effekter om en person kopplas bort från sitt kriminella nätverk, säger polismannen.
I beslutet om att tilldela 26–åringen vistelseförbud stöder sig hovrätten på uppgifter från Polismyndigheten. Polisen har lämnat en detaljerad beskrivning av vad Uppsalabon påstås ha sysslat med.
Mannen förekommer under 13 avsnitt i kriminalregistret och är dömd för bland annat grovt vapenbrott, rån, misshandel och försök till grov utpressning. Han har nyligen avtjänat två års fängelse för bland annat medhjälp till grov misshandel i ett mål där flera i hans familj var åtalade.
26–åringen påstås vara ledande i ett kriminellt nätverk i polisregion Mitt. Enligt polisen har han haft "en mycket stor negativ inverkan på lokalsamhället både i Uppsala och Gävle till följd av att han varit en starkt våldsdrivande person inom den kriminella miljön samt genom att involvera ungdomar och vuxna i grov kriminalitet".
Risken för att han ska återfalla i brott är enligt Kriminalvården hög.
26–åringens advokat Olle Hancock är mycket kritisk till polisens beskrivning av hans klient.
– Det är rejält överdrivet, mannens släkt har blivit någon slags syndabock för polisen i Uppsala. 26–åringen utpekas felaktigt som drivande i kriminella kretsar men i själva verket har han försökt att stoppa konflikter.
Olle Hancock tror att vistelseförbudet minskar 26–åringens möjligheter att återvända till samhället.
– Han har nu ingenstans att ta vägen och förlorar sina sociala kontakter. Det här manifesterar bara hans utanförskap, säger Olle Hancock.
Varför har han sagt nej till att delta i avhopparverksamhet?
– För att han inte anser sig vara kriminell.
Är det inte bra för brottsdömda att komma ifrån sin kriminella miljö?
– När det sker under tvång skapar det inte samarbetsvilja.
Om kriminella vet att de kan få vistelseförbud, kan det avhålla vissa från att begå brott?
– Det kan ha sådan effekt men i det här fallet drabbar det oproportionellt hårt, anser Olle Hancock.