För ett år sedan fick Kriminalvården möjlighet att förbjuda villkorligt frigivna personer som står under övervakning att besöka vissa områden, så kallat vistelseförbud. Syftet är främst att hindra medlemmar i kriminella nätverk att återknyta kontakten med kumpaner och begå brott direkt efter frigivningen. Målet är att underlätta den frigivnes anpassning i samhället, men förbudet får inte innebära så allvarliga konsekvenser att det motverkar en anpassning.
Nyligen beslutade Svea hovrätt om vistelseförbud för en 26-årig man från Uppsala som frigavs villkorligt i maj. Hela Uppsala stad med ytterområden är nu förbjudet område för honom fram till våren 2023. Han förbjuds också att vistas i en annan mellansvensk stad under samma tid. I beslutet ingår detaljerade kartor över de områden mannen inte får besöka. Fram till i höst ska han bära elektronisk fotboja för att kontrollera så att han inte bryter mot förbudet. Enligt Kriminalvården är det första gången den nya lagen prövats i hovrätt.
Tidigare har övervakningsnämnden och Uppsala tingsrätt sagt nej till Kriminalvårdens begäran om vistelseförbud för mannen, men hovrätten ändrar nu beslutet. 26-åringen uppger för UNT att han vill försöka få jobb och bostad och få ordning på sin tillvaro men att vistelseförbudet gör det omöjligt:
– När jag kom ut kunde jag bo hos en släkting i Uppsala och ha kontakt med boendeenheten här. Nu vet jag inte hur jag ska lösa min situation, säger han.
Hans försvarare, advokat Olle Hancock, anser att vistelseförbudet motverkar sitt syfte för mannen:
– Tanken är ju att han ska rehabiliteras men i själva verket bidrar förbudet bara till hans utanförskap. Resultatet blir rent kontraproduktivt, säger Olle Hancock.
Hovrätten har en annan uppfattning och stöder sig på polisens bedömning av mannen. Enligt polisen har han en ledande roll i ett kriminellt nätverk som varit inblandat i flera skjutningar i Uppsala. Risken för återfall i allvarlig brottslighet bedöms mycket stor. Han dömdes senast 2020 till två års fängelse för bland annat medhjälp till grov misshandel i samband med en knivattack utomhus i Uppsala. 26-åringen nekar till brott och uppger att han inte tillhör något kriminellt gäng eller löper särskild risk att begå brott.
Hovrättens beslut om vistelseförbud kan i sin tur överklagas till Högsta Domstolen.