Fler fartsyndare tas av polisen – så många har åkt fast

Bilister som kör för fort i Uppsala och Knivsta löper allt större risk att få böter. Ny digital teknik är en av förklaringarna.

"Att fler bötfälls för fortkörning kan ha samband med ändrade arbetssätt till följd av coronapandemin." Det säger Martin Gunér vid Uppsalapolisen.

"Att fler bötfälls för fortkörning kan ha samband med ändrade arbetssätt till följd av coronapandemin." Det säger Martin Gunér vid Uppsalapolisen.

Foto: Staffan Wolters

Uppsala2020-08-11 06:00

Förra veckan dömdes en 52-årig man att betala 3 600 kronor i böter för fortkörning. Han stoppades av polisen när han kört i 143 km/t på E4 nära Mora Stenar utanför Uppsala, där högsta tillåtna hastighet är 110 km/t.

Det här är bara ett fall i den ökande mängden böter för hastighetsöverträdelser som Uppsalapolisen skrivit ut den senaste tiden.

Trenden är tydlig om man jämför första halvåret 2020 med motsvarande period i fjol. Under den tiden har antalet utfärdade fartböter ökat med 136 procent i det polisområde som omfattar Uppsala och Knivsta.

Första halvåret 2019 blev resultatet 1 538 böteslappar. Första halvåret i år steg siffran till 3 634 fortkörningsböter. 

Poliser som UNT talat med lyfter fram flera möjliga förklaringar: 

* Ökat fokus på trafikbrott. I samband med polisens omorganisation 2015 hamnade trafikfrågor i skymundan vilket polisledningen i Uppsala nu vill åtgärda. 

– Poliserna har därför blivit mer måna om att utfärda böter vid överträdelser, säger Martin Gunér, gruppchef vid Uppsalapolisen.

Att polisen lägger mer kraft på trafiken bekräftas av statistiken. Under första halvåret 2020 ökade antalet kontrollerade fordon i Uppsala och Knivsta med 20 procent jämfört med första halvåret 2019. 

* Coronapandemin. På grund av smittorisken har polisen under våren undvikit att ta utandningsprov i större skala när man kollar nykterheten bland bilisterna. Istället tas utandningsprov av de som verkar vara påverkade.

– Därmed har det blivit mer tid över för hastighetskontroller, konstaterar Martin Gunér.

* En ny app. Tidigare skrev poliser ut böteslappar för hand, vilket kunde ta 10-15 minuter per ärende. Med hjälp av en mobilapp, som introducerats på bred front under våren, går det snabbare. Statistiken visar även att fler personer bötfälls i snitt vid varje tillfälle som en poliskontroll pågår.

* Systematiserade trafikkontroller. De platser poliserna väljer ut för sina kontroller baseras idag mindre på känsla och mer på erfarenhet och tips om var folk kör för fort.

Sedan ett par år tillämpar Uppsalapolisen en strategi med punktinsatser i trafiken istället för de tidigare trafikkontrollerna som kunde pågå två–tre timmar på samma plats. Målet är att polisen ska synas på många platser under korta tider och enligt forskare ökar det effektiviteten.

Att fler fortkörare bötfälls skulle givetvis kunna bero på att en ökande andel bilister överskrider hastighetsgränserna. Även i Göteborgsområdet har polisen under våren stoppat betydligt fler fortkörare än vanligt. Det har polisen i den regionen förklarat med att folk gasar på under coronakrisen när det är färre bilar på vägarna. Om det skulle vara så även i Uppsala har UNT inte lyckats få bekräftat.

I takt med Uppsalapolisens växande fokusering på trafiken har det även blivit fler som åkt fast för så kallade beteendebrott. Det kan handla om att föraren inte använt bilbälte, kört mot rött ljus och liknande.

Antalet personer som bötfälldes för beteendebrott ökade med 45 procent under årets sex första månader. Totalt ertappades 1 538 individer med sådana trafikförseelser under perioden.

Sedan 2018 är det olagligt att använda mobilen under körning om den hålls i handen. I Region Mitt, som Uppsala tillhör, fick 741 personer böter för rattsurfning under första halvåret 2020. Det är en ökning med 68 procent jämfört med motsvarande period 2019. Böterna brukar bli 1 500 kronor.

Böter för fortkörning

Så här mycket blir det i böter.

Fortkörning där tillåten maxfart är 50 km/t eller lägre:

1-10 km/t för fort: 2 000 kr.

11-15 km/t för fort: 2 400 kr.

Där tillåten maxfart är över 50 km/t:

1-10 km/t för fort: 1 500 kr.

11-15 km/t för fort: 2 000 kr.

Kört utan bilbälte: 1 500 kr.

Kört mot rött ljus: 3 000 kr.

Inte haft med sig körkortet: 500 kr.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!