Advokaten: Det skulle kunna vara ett gäng tafsare

Stefan Wallin, advokat åt mannen som misstänks för en rad sexuella ofredanden, säger att hans klient är oskyldig.

15 februari 2019 20:00

– Jag är förvånad över häktningsbeslutet. Dels anser jag att det inte finns sannolika skäl att misstänka min klient, dels är straffet i normalfallet böter för sexuella ofredanden. Sexuellt ofredande är det allra vanligaste brottet. Det sker på alla krogar när någon lägger handen på fel rumpa.

Det är många kvinnor som är oroliga när det är en man som smugit sig på och tafsat på kvinnor på stan. Hur ser du på det?

– Jag har inget annat än respekt för de kvinnor som är oroliga. Men en allmän oro eller stor medieuppmärksamhet påverkar inte straffvärdet.

Stefan Wallin säger att hans klient är oskyldig till alla brott han misstänks för.

Hur förklarar du att han hade munskydd på sig när han greps första gången?

– Han har gett detaljerade, fullt rimliga och trovärdiga förklaringar till det. Jag kan dock inte gå in på vilka de förklaringarna är, säger Stefan Wallin.

Han är också mycket kritisk till polisens agerande. Särskilt kritisk är han till den anonyme polis som uttalade sig i UNT tidigare i veckan.

– Det är oerhört beklagligt att han uttalar sig om min klients skuld. Det jag ifrågasätter då är om polisen har låst fast sig vid min klients skuld från början eller om det finns en verklig vilja att utreda de här brotten förutsättningslöst. Det är en rimlig teori att det kan röra sig om flera gärningsmän i ett gäng. Och när polisen går ut och säger att de är bombsäkra på att min klient är skyldig undrar jag om de utreder alternativa gärningsmän.

Om det är flera gärningsmän i ett gäng, är det inte troligt att din klient är med i det gänget då?

– Han har inte utfört någon av de här gärningarna.

Tingsrätten anser uppenbarligen att misstankarna är tillräckligt starka för en häktning.

– Det finns omständigheter som är besvärande för min klient, men det är en lång väg att gå från sannolika skäl till bortom allt rimligt tvivel.

Din klient kom självmant till polisen när han anhölls, varför då?

– Vi gick dit tillsammans. Polisen ville ställa några frågor och då är det naturligt att man går dit.

Stefan Wallin säger nu att han ska prata med sin klient på måndag och då besluta om han ska överklaga häktningsbeslutet eller inte.

– Det är vissa utredningsåtgärder som även min klient vill att de ska utföras. Men jag kan inte berätta vilka de är av hänsyn till förundersökningen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Johan Heimer