"10-15 lägenheter drabbade"

Uppsala Vatten uppgav vid 20-tiden att man har kontroll över vattenläckan som uppstod mellan Ekeby och Luthagsesplanaden. De flesta hushåll har fått vattnet tillbaka, men vissa får vänta till lördag. 10-15 lägenheter har drabbats av översvämningen som följde.

30 augusti 2019 20:51

Det var vid 17-tiden på fredagen som vattenläckan uppstod. Boende i Herrhagen, Flogsta, Berthåga och Stenhagen stod utan vatten, men vid 19-tiden hade Uppsala Vatten fått "stopp på vattnet" och de flesta har fått vattnet tillbaka. Kunder på Luthagsesplanaden 81-91 kommer dock få tillbaka vattnet tidigast i morgon lördag. En vattentank finns vid Pepperoni restaurang i Ekeby, samt en tank på baksidan av Luthagsesplanaden 91.

LÄS MER: Akut vattenläcka - "Obscena mängder vatten"

Jonathan Sohl, kommunikatör i beredskap vid Uppsala Vatten, kan inte uppge hur många kubik vatten som läckte ut.

– Läget är under kontroll. Vår rörjour kommer att arbeta med läckan hela kvällen och natten. Sedan gör vi en ny bedömning av läckan på lördag för att se hur det ser ut, säger Jonathan Sohl.

Hur många bostäder har drabbats av översvämningar i sina källare?

– 10-15 lägenheter i Ekeby har fått in vatten. Det är på ett olyckligt ställe som läckan uppstått. Terrängen lutar vilket gjort att vattnet runnit ner och drabbat källare. Räddningstjänst jobbar med att pumpa ut vatten och skadereglerare är där för att bedöma skadorna. Det blir försäkringsärenden av detta, säger Jonathan Sohl.

Karin Ceder på S:t Johannesgatan bor mitt i vattenkaoset. Hennes grannar har drabbats.

– Vattnet steg så himla fort så jag blev nervös över att det skulle komma in i lägenheten. Och det tog så lång tid innan de stängde av vattnet, i alla fall en timme. Grannarnas hela altan var full med vatten men vi klarade oss med nöd och näppe här, sade Karin Ceder tidigare till UNT.

LÄS MER: "Vattnet sprutade som en fontän ur buskarna"

UNT TV: Här forsar vattnet över cykelbanan

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ida Nordenhem