Vattenkaos i Ekeby - "obscena mängder"

En akut vattenläcka mellan Ekeby och Luthagsesplanaden på fredagen påverkade kunder i Herrhagen, Flogsta, Berthåga och Stenhagen som saknade vatten i kranarna. Cykelbanan mot Flogsta blev kraftigt översvämmad och hus har fått vatten i källaren.

 

30 augusti 2019 17:40

Vid 17.30-tiden på fredagen kontaktade massvis med läsare UNT och berättade att vatten saknas i kranarna. 

Studenten Warren Kunce befann sig i Ekeby vid 18-tiden och berättar att cykelvägen mot Flogsta är översvämmad.

- Det är helt översvämmat här på cykelvägen mot Flogsta. Vattnet når upp till knäna. Det är kaos och flera lägenheter hotas ser det ut som, säger Warren Kunce.

- Jag fick ta av mig skorna och lyfta min sparkcykel för att ta mig fram i vattnet, sade han.

UNT TV: Här forsar vattnet på vägen

Inledningsvis fanns ingen information om vattenproblemet på Uppsala Vattens hemsida. Flera läsare som UNT var i kontakt med beskrev en frustration: "Det tutar upptaget på driftjouren och det finns inget kösystem"

Vid klockan 17.30 hade kommunikatören i beredskap vid Uppsala Vatten, Jonathan Sohl, nyss fått tag i rörjouren som kunde bekräfta att det rörde sig om en akut vattenläcka i Ekeby. Inledningsvis fanns inga uppgifter om hur omfattande felet var, men klockan 18.17 uppgav Uppsala Vatten att läckan påverkade kunder i Herrhagen, Flogsta, Berthåga och Stenhagen.

Klockan 19 uppgav Jonathan Sohl att reparatörer fått "stopp på vattnet".

- Vattnet borde börja komma tillbaka i kranarna nu. Men boende på Luthagsesplanaden 81-91 kan bli utan vatten till imorgon lördag, säger Jonathan Sohl.

Varför blir dessa utan så länge?

- Det beror på hur vattnet fördelar sig, vi måste starta om systemet.

Kommer vattentankar att placeras ut?

- Ja, vattentankar är på väg ut till adresser med avstängt vatten, säger Jonathan Sohl.

Han berkäftar att några hem fått sina källare översvämmade. Värst drabbade är boende i Ekeby. 

Hur många källare har drabbats?

- Jag har ingen siffra, men räddningstjänsten är på plats och pumpar ut vatten hos de berörda, säger Jonathan Sohl.

Hur mycket vatten har läckt ut, vattnet når upp till knäna på cykelbanan?

- Det har jag ingen uppgift på.

Ivar Edebro som bor på Herrhagens byväg berättar att han saknat vatten i kranen sedan klockan 17.10.

Hur påverkar det här dig, att vara utan vatten?

- Det är rätt värdelöst faktiskt. Man undrar ju hur omfattande felet är också. Planerna ställs lite på ända. Barnen börjar bli hungriga, men kan man gå till en kvarterskrog? Vattnet kanske saknas där också.

Även Storstockholms räddningscentral fick in flera samtal om vattenläckan som ger översvämningar.

- Vi har fått in en hel del samtal om det här. Först gällde det en vattenläcka utomhus som inte hotade byggander, men för en liten stund sen kom ett antal samtal om att det börjat hota lägenheter, sade ledningsoperatör Magnus Skyttberg.

Hur jobbar ni med det här nu?

- Vi har skickat ut en räddningsenhet för att kunna göra vår egen bedömning och försöka lägga barriärer om det behövs för att hindra vattenspridning. Det lät på en inringare som att fyra lägenheter var hotade.

Mattias Bergsman var på väg hem från mataffären när han hamnade mitt i översvämningen.

- Det är obscena mängder vatten. När jag joggade till Ica vid klockan 17 var det inget vatten alls på vägen så det måste ha hänt bara någon minut efteråt. Det ser ut att forsa in i trädgårdar bredvid cykelvägen, säger han.

Strax före klockan 19 meddelade räddningstjänsten att ytterligare styrkor fanns på plats för att leda bort vatten från lägenheter.

- Vi försöker leda bort vattnet ner i dagvattenbrunnar för att kunna pumpa bort det. Det ska inte finnas någon risk för personskador men några lägenheter ska tydligen ha fått inrunnit vatten, sade Magnus Skyttberg.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ida Nordenhem, Joakim Dahlbäck