Det är fortfarande mycket vi inte vet – som exakt hur många ukrainska flyktingar som redan befinner sig i Uppsala län, eller hur många som kan tänkas anlända innan krigets slut.
Hur mycket ukrainarna behöver integreras i det svenska samhället beror på hur länge kriget pågår. Tar det slut snart återvänder kanske de flesta till sina hem, jobb och skolor. Det konstaterade nyligen Migrationsverkets Uppsalachef Mikael J Zaar i UNT.
Klart är dock att de som kommer hit och söker skydd enligt massflyktsdirektivet ska beviljas omedelbart uppehålls- och arbetstillstånd. Men på Arbetsförmedlingen i Uppsala län har hittills inga ukrainska flyktingar skrivit in sig. Åtminstone inte som Maria Haglund, Arbetsförmedlingschef i länet, känner till.
– Många väntar väl på arbetstillstånd och uppehållstillstånd från Migrationsverket, och sedan måste man ha ett samordningsnummer från Skatteverket för att skriva in sig hos oss.
Dessutom är det mänskligt, konstaterar Maria Haglund, att ordna tillvaron med boende och skola för barnen, innan man tänker på att söka jobb. Men när väl alla dokument är på plats finns chanser till jobb för ukrainarna.
– Som myndighet ser vi ett stort intresse från arbetsgivare som vill anställa. Många ukrainare har en hög kompetens, så arbetsgivare är nyfikna. Många kan ju engelska också.
Hon hänvisar till Arbetsförmedlingens egen statistik, som visar att flyktingar från europeiska länder historiskt fått jobb snabbt i Sverige. Dessutom har ukrainare generellt en hög utbildningsnivå. Enligt Unesco hade drygt 88 procent av kvinnorna och drygt 76 procent av männen i Ukraina en eftergymnasial utbildning 2014.
– Många som är arbetslösa på den svenska arbetsmarkanden är lågutbildade och har kanske varken gymnasial eller eftergymnasial utbildning. Just nu vet vi att det är hög efterfrågan på arbetskraft, så rent logiskt borde det finnas en marknad för ukrainarna här, säger Maria Haglund.
En central del i Arbetsförmedlingens förberedelser är att skapa forum där arbetsgivare och arbetstagare kan mötas. På Arbetsförmedlingens hemsida finns information till arbetsgivare om "att anställa en person från Ukraina". Det förs också dialoger med kommunerna och regionen.
När det kommer till jobbsökande är det upp till personerna själva att ta initiativet. "Man måste ju inte skriva in sig på Arbetsförmedlingen," som Maria Haglund konstaterar.