"The Big Five" är en jägarterm för fem stora vilda djur på savannen: afrikansk buffel, elefant, lejon, leopard och noshörning. Termen används även bland safariturister – som checklista på djur de vill få se.
S-riksdagsledamöterna Sanne Lennström och Gustaf Lantz är ute på en landsbygdsversion av en Big Five-safari med start i Älvkarleby i veckan.
– Älvkarleby är startskottet på en landsbygdsturné som vi kallar för The Big Five där vi tittar på fem olika djur som utgör olika utmaningar för att människor ska kunna bo och verka på landsbygden. Dessa är mygg, fästingar, vildsvin, skarv och säl, säger Sanne Lennström från Östhammar.
Det är lite av en slump att safarin börjar just i Älvkarleby, men där finns flera personer som kan hjälpa till med problematiken.
Älvkarleby välkomnar safariduon i kyligt gråväder och duggregn. Safarin äger rum i ett vindskydd vid älven som även gästas av S-lokalpolitikern Magnus Grönberg, Lasse Lindell från Sveriges fiskekommuner och Janne Olsson från Älvkarleby Sportfiske.
Morgonens grå stillhet går över i fartfylld action när alla åsikter yttras. Skarven är problem nummer ett i området, menar Janne Olsson. Skarvarna har blivit för många, och de äter upp alltför mycket fisk.
– Problemet med skarvar har gått så långt att det nu börjar bli katastrof för havsöringen. Man bör freda Dalälven året om. Skyddsjakt är det enda som funkar. Jag har också lagt förslag på att spruta vatten på bon när skarvarna börjar häcka, eller låta helikoptrar hovra ovanför, säger Janne Olsson.
Gustaf Lantz frågar snabbt:
– Drönarteknik. Kan det underlätta problemen?
– Jag tror inte att man kan störa skarvar med drönare, svarar Janne Olsson.
Under mötet förklarar Gustaf Lantz att de är på safari i Älvkarleby, Heby och Östhammar för att ta emot förslag som de kan ta med i en motion inför den allmänna motionstiden nu under hösten. Han nämner att kollegan Sanne Lennström redan har samlat in mycket kunskap, men de vill ändå höra mer och direkt från lokala aktörer.
Gustaf Lantz som lyssnar under hela mötet ställer nu frågan till de andra:
– Vad vill ni att vi skickar med i motionen till riksdagen?
Lasse Lindell från Sveriges fiskekommuner svarar:
– Ta med yrkesfiskarnas situation. Man har pratat om detta i flera utredningar, att man ska stötta yrkesfiskare. Men gör man inget så dör kåren.
Framtiden för yrkesfiskarna ser dyster ut, och han känner uppgivenhet, inte minst över industritrålningen.
– Kåren är ålderstigen. Det finns knappast någon under 50 år. Det kostar för mycket för unga att skaffa båt och investera i yrket. De enda som har råd att satsa är industritrålarna. Hur kan man då skapa en möjlighet för yrkesfiskare? Det är genom att konkurrensen inte blir övermäktig från industrifiskare, säger Lasse Lindell.
– Och hur ska man som 19-åring klara ett yrkesfiskarliv när antalet fisk minskar? Det är helt omöjligt, lägger Janne Olsson till.
Safariduon kommer att sammanfatta all information efter turnén, men kan redan nu säga så här:
– Vi har frågan om trålgränser, men också andra frågor som förvaltningsplan för hur mycket skarv som bör finnas och hur man ska hantera det, säger Sanne Lennström.
De vill samarbeta med andra partier om frågan, och önskar även engagera EU-politiker.