Varje höst kan riksdagsledamöter lämna in motioner och förslag under den allmänna motionstiden. I år lämnades över 3 500 motioner in. Bland dem en motion som föreslår lösningar på skarvproblemet, skriven av moderaterna Marta Obminska och Jessika Roswall.
Nyligen kontaktade de även tidningen efter artikeln om Älvkarleby sportfiskes rop på hjälp – kommunens fisketurism hotas att försvinna: skarvar äter upp den havsöringssmolt som sätts ut i Dalälven.
Riksdagsledamöterna berättar om en annan konsekvens: spökliknande holmar runtom i landet.
– Skarvarnas avföring förstör vegetationen. Öar blir obebobara, säger Uppsalabon Marta Obminska.
Skarvarnas träck består bland annat av frätande ammoniak. Den är giftig, och gör det svårt för växter att leva.
– Vi har följt frågan i flera år och det händer inget. Det är en frustration. Därför vill vi trycka på det ytterligare, säger Enköpingsbon Jessika Roswall.
De vill se en uppdatering av förvaltningsplanen för skarv. De vill också att enskilda slipper söka tillstånd för skyddsjakt. Man ska istället ha rätt att direkt skjuta besvärliga skarvar.
– Vi vill övergå till en beståndsreglerande jakt för att få ner antalet skarvar, säger Jessika Roswall.
Hur kommer de som värnar fåglarna att reagera på detta?
– Vi har fått stöd från olika håll. Beståndsreglererande jakt betyder inte att det ska vara anarki. Det är balans vi är ute efter, säger Marta Obminska.
Det finns ett liknande förslag från Naturvårdsverket som ligger hos regeringen och är ute på remiss, enligt Sebastian Olofsson, vilthandläggare på Länsstyrelsen i Uppsala. Det handlar om jakttider: att kunna skyddsjaga under vissa tider på året utan att söka tillstånd från länsstyrelsen.
Skarven är inte listad som jaktbar art inom EU, vilket innebär att man inte får driva bedriva populationsreglerande jakt.
– Vi kan inte ha en allmän jakt efter skarv utifrån lagstiftningen. Däremot kan man få beviljad skyddsjakt i de fall där skarvar orsakar allvarliga skador på exempelvis yrkesfiske eller vid smoltutsättning, säger Sebastian Olofsson.
Det finns drygt 40 000 par häckande skarvar i landet och omkring 2 000 par i Uppsala län de senaste åren. Skarvarna har även påverkan på en del fiskarter, framför allt aborrar, enligt honom.