Ovaccinerad personal kan snart jobba nära äldre igen

Inom kort kan ovaccinerad personal jobba fysiskt nära brukare inom LSS-och äldreomsorgen igen. Men äldre är fortfarande i riskgrupp för covid-19.

Nästa vecka fattar kommunstyrelsen beslut om huruvida ovaccinerad personal kan jobba fysiskt nära brukare igen.

Nästa vecka fattar kommunstyrelsen beslut om huruvida ovaccinerad personal kan jobba fysiskt nära brukare igen.

Foto: Joakim Serrander

Uppsala län2022-04-02 05:00

Covid klassas inte längre som en samhällsfarlig sjukdom.

Kan ovaccinerad personal inom LSS- och äldreomsorgen därför jobba brukarnära igen? Det ska kommunstyrelsen besluta nästa vecka. 

Sedan i oktober 2021 har personal i Uppsala kommun, som inte vaccinerats mot covid-19, förflyttats från sina arbetsplatser eller fått nya uppgifter som att städa, handla eller liknande. Men det "finns inte längre någon grund för beslutet," enligt det förslag som lagts fram till kommunstyrelsen.

– Vaccinationstäckningen hos våra anställda har legat på cirka 90 procent. Sedan har vi haft medarbetare som fått nya arbetsuppgifter, det har varit det absolut vanligaste. Ett fåtal har förflyttats, men de kommer få gå tillbaka nu. Det behöver vi inför sommaren, säger vård- och omsorgsförvaltningens chef Lenita Granlund.

undefined
Lenita Granlund, omsorgschef i Uppsala kommun.

Hon vet inte exakt hur många medarbetare som är ovaccinerade och nu kommer jobba brukarnära. Senast förvaltningen räknade på det var i februari och då var det dryga 100 medarbetare som uppgett att de inte vaccinerat sig – av totalt cirka 7 000.

Enligt Fredrik Sund, chef för infektionskliniken vid Akademiska sjukhuset, är det framför allt äldre som trots vaccination insjuknar i covid-19 just nu. Han säger dock att det är "mycket sannolikt" att även ovaccinerade redan haft covid vid det här laget.

Är det för tidigt att ta tillbaka ovaccinerad personal till brukarnära verksamhet?

– Det är klart att man hade kunnat vänta längre, men det finns ju konsekvenser med det också. Det kan vara viktigare att ha tillräckligt med personal på plats så att brukare får den vård och hjälp de behöver.

undefined
Fredrik Sund, chef för infektionskliniken på Akademiska sjukhuset.

Finns risk att det leder till fler covidpatienter i sjukvården?

– Det innebär en risk, men hur stor den ökningen kan bli är svårt att sia om. Vi är ju i ett läge där covid mer eller mindre är att betrakta som en vanlig sjukdom, eftersom de flesta haft den nu. Äldre är dock liksom tidigare en riskgrupp och man måste alltid undvika smittor i möjligaste mån vid vård och omsorg av äldre.

Fortfarande finns en smittspridning inom den äldreomsorgen, enligt Lenita Granlund.

– Men vi har blivit väldigt bra på rutiner kring att förebygga smittspridning och det är något vi måste fortsätta hålla i. Vi kommer fortsätta smittspåra och uppmuntra till vaccinering. Vi använder fortarande munskydd och anhöriga ska också ha det.

De senaste siffrorna över konstaterat smittade brukare i kommunen kom i måndags, uppger hon. På kommunens LSS-boenden var ingen brukare smittad med covid. Inom kommunens egen äldreomsorg var siffran 4, och hos externa utförare var 15 brukare smittade.

Johan Nöjd, smittskyddsläkare i Region Uppsala, vill inte lägga sig i det politiska beslutet men säger att det alltid är optimalt med vaccinerad personal.

– Men det har ju aldrig hetat att icke influensavaccinerad personal inte ska jobba brukarnära, och likväl vet vi ju att influensautbrott varit vanligt på särskilda boenden för äldre.

undefined
Johan Nöjd, smittskyddsläkare i Region Uppsala.

Positivt, enligt Nöjd, är att andelen vaccinerade bland de äldre nationellt är hög.

– Personer över 70 år som fått tredje dosen ligger på över 90 procent, och personer över 80 som vistas på särskilda boenden rekommenderas en fjärde dos, och den har rullats ut ganska bra. Så man har ju verkligen ögonen på att de som är extra känsliga ska vara väldigt skyddade.  

Som kikhosta och mässling

Att covid inte längre klassas som samhällsfarlig sjukdom innebär att kraven på smittspårning minskar. När en sjukdom klassas som allmänfarlig eller samhällsfarlig är den som tror sig vara smittad skyldig att kontakta läkare för att bli testad. Samhällsfarliga sjukdomar är till exempel ebola och sars.

Nu får covid samma status som exempelvis mässlingen och kikhosta, som är anmälningspliktiga sjukdomar. Då är det bara inom vård och omsorg som smittspårning görs. Smitta i samhället kartläggs inte.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!