Här blir yngsta väljarna extra viktiga: "Oförutsägbara"

Knivsta har störst andel förstagångsväljare av länets kommuner. Östhammar har minst. Och de partier som lyckas charma de yngsta väljarna kan ha mycket att vinna – både nu och i framtiden.

Förstagångsväljarna kan få stor betydelse i årets val, i synnerhet för de partier som lyckas locka de allra yngsta väljarna.

Förstagångsväljarna kan få stor betydelse i årets val, i synnerhet för de partier som lyckas locka de allra yngsta väljarna.

Foto: Brun, Thomas

Uppsala län2022-08-29 17:56

Valet 2022

Osäkra, okunniga och oförutsägbara. Bilden av förstagångsväljarna är kanske inte helt smickrande. Men väljargruppen kan få stor betydelse i årets val, i synnerhet för de partier som lyckas locka de allra yngsta väljarna.

– Förstagångsväljarna är viktiga eftersom de är relativt många. Dessutom är de generellt mer oförutsägbara och osäkra och kan lättare påverkas. Det kan också vara strategiskt av partierna att nå de unga eftersom att rösta är en vanesak, säger Oskar Hultin Bäckersten, statsvetare och forskare vid Uppsala universitet, och fortsätter:

– Om en förstagångsväljare till exempel röstar på Miljöpartiet är det sannolikt att samma person röstar på Miljöpartiet i nästa val. Så det finns anledning för partierna att investera i den här gruppen för framtiden.

undefined
"Det kan vara strategiskt av partierna att nå de unga eftersom att rösta är en vanesak", säger Oskar Hultin Bäckersten, statsvetare vid Uppsala universitet.

Därför är det högst logiskt att de politiska partierna marknadsför sig gentemot gymnasieskolorna, menar Oskar Hultin Bäckersten. Inom gruppen förstagångsväljare är det nämligen stor skillnad när det gäller röstdeltagande.

– Det är väldigt högt valdeltagande hos de yngsta väljarna. 18- och 19-åringar som bor hemma och går i gymnasiet röstar i mycket högre utsträckning än de som är något äldre, säger han.

undefined
Gruppen förstagångsväljare är större än valet 2018 med 40 000 fler valdebutanter.

Enligt färska siffror från Valmyndigheten kommer cirka 430 000 personer, eller 5,7 procent av de röstberättigade i Sverige, att vara debutanter i årets riksdagsval.

Det betyder att det i år är en större andel förstagångsväljare jämfört med valet 2018. Då fick 5,3 procent, eller 387 000 personer, rösta för första gången.

undefined
18-åringar som bor hemma och går i gymnasiet röstar i mycket högre utsträckning än äldre förstagångsväljare.

Men på kommunnivå ser siffrorna något annorlunda ut. Den kommun i länet, plus Sigtuna, som i år har störst andel förstagångsväljare är Knivsta med 7 procent. Lägst andel har Östhammar med 4,6 procent.

Här är hela listan, kommun för kommun:

1. Knivsta: 7,0 procent förstagångsväljare/1 032 personer.

2. Uppsala: 6,6 procent/12 352.

3. Håbo: 6,3 procent/1 085.

4. Sigtuna: 6,1 procent/2 303.

5. Enköping: 5,6 procent/2 046.

6. Heby: 5,1 procent/581.

7. Tierp: 4,9 procent/824.

8. Älvkarleby: 4,8 procent/367.

9. Östhammar: 4,6 procent/823.

Årets förstagångsväljare är födda mellan 10 september 2000 och 11 september 2004. I statistiken, som är bearbetad av SCB, ingår även utländska medborgare som får rösta i region- och kommunvalet. Bara svenska medborgare får rösta i riksdagsvalet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!