Myggplåga hotar – saknas pengar till bekämpning

Mycket talar för att det kan bli en besvärlig myggsommar i Norduppland. Lagret av bekämpningsmedel räcker bara till en insats och det krävs flera miljoner kronor i stöd omgående för att begränsa stickmyggorna i området.

Det biologiska bekämpningsmedlet sprids från helikopter. Men i nuläget saknas pengar till en effektiv insats mot myggen i området runt Nedre Dalälven.

Det biologiska bekämpningsmedlet sprids från helikopter. Men i nuläget saknas pengar till en effektiv insats mot myggen i området runt Nedre Dalälven.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala län2024-03-22 11:00

Det finns anledning att vara orolig inför sommaren om man bor och verkar i Norduppland. Myggplågan riskerar att bli värre än på många år.

Tiden håller nämligen på att rinna ut för att säkra en effektiv myggbekämpning i norra Uppland och området runt Nedre Dalälven kommande säsong. Det befintliga lagret av det medel som används för bekämpa mygglarverna räcker för en insats av omkring 5 000 hektar. Det kan jämföras med fjolåret där man vid tre tillfällen bekämpade sammanlagt omkring 12 000 hektar från helikopter för att hejda stickmyggorna.

Charlotta Heimersson är vd för Nedre Dalälvens Utveckling AB som på uppdrag av de sju kommuner i området sköter myggbekämpningen. Hon sitter redo att skicka in en beställning på det biologiska bekämpningsmedlet Vetctobac, men ännu i slutet av mars saknas fortfarande besked från regeringen om man ska få pengar för att göra insatserna.

undefined
Det biologiska bekämpningsmedlet sprids från helikopter. Men i nuläget saknas pengar till en effektiv insats mot myggen i området runt Nedre Dalälven.

– Bekämpningsmedlet tillverkas på beställning och leveranstiden är minst tre månader, men det kan även ta uppemot fem månader. Eftersom vi redan nu är i slutet av mars innebär det att även om pengar utlovas inom kort och vi kan skicka in en beställning omgående, så kan det dröja till slutet av augusti innan Vectobac är på plats, säger hon.

Eftersom det är mygglarverna som bekämpas kan det med andra ord redan hunnit bli rikligt med mygg innan bekämpningsmedlet kan lastas ombord på helikoptern.

undefined
Jag tolkar tystnaden som att regeringen inte prioriterar frågan och att det inte blir några pengar, säger Tierps kommunalråd Sara Sjödal om de miljoner som saknas inför årets myggbekämpning.

Kommunerna vars invånare påverkas av de besvärliga myggorna var ute i god tid och skrev till regeringen redan i mitten av september förra året och begärde mer pengar från staten för att klara bekämpningen under 2024 och 2025. "De statliga medel som fanns tillgängliga under 2023 har varken räckt till bekämpningskostnader under året eller inköp av bekämpningsmedlet Vectobac inför 2024", skrev kommunalråden i sitt brev till regeringen. Sammanlagt begärde man drygt 20 miljoner kronor för att säkra bekämpningen för 2024 och 2025. Några av undertecknarna var Sara Sjödal (C) i Tierp, Katrin Jakobsson (S) i Älvkarleby och Marie Wilén (C) i Heby.

Men från regeringen har det varit tyst.

Enda undantaget var vid en interpellationsdebatt i riksdagen för några veckor sedan där miljöminister Romina Pourmokhtari (L) gav beskedet att ärendet bereds i regeringskansliet.

– Jag har inte hört ett knyst från regeringen. Jag tolkar tystnaden som att regeringen inte prioriterar frågan och att det inte blir några pengar, säger Tierps kommunalråd Sara Sjödal.

Hon tycker inte staten tar sitt ansvar i frågan. 

– Uppdelningen har varit tydlig genom åren. Vi i kommunerna runt området står för organisationen och staten betalar för bekämpningsmedlet och hyran av helikopter. 

Sara Sjödal har även tillsammans med andra politiker i Tierp framfört sin oro inför den kommande sommaren i en debattartikel i UNT där man vädjade om stöd i den vårbudget som regeringen presenterar 15 april.

Hur det kommande myggåret är förstås svårt att bedöma redan nu. Men mycket talar för att stickmyggorna har goda förutsättningar. Det är gott om vatten i markerna efter sommarens och höstens regn. Det har varit en snörik vinter, något som sammantaget talar för en rejäl vårflod i området.

– I höstas var det dessutom stickmyggor i nya områden. Spridningen förra säsongen kan göra att det i år blir helt nya platser som kan behöva bekämpas, säger Charlotta Heimersson.

Martina Schäfer som är som är bekämpningsledare för biologisk myggkontroll och den som ansvarar för bekämpningen i området runt Nedre Dalälven är inne på samma linje:

– Den regniga hösten påverkade inte så mycket som den regniga sommaren. Redan då förekom ju översvämningsmyggor på flera ovanliga ställen i hela Mellansverige. Dessa myggor hittade möjligen nya platser som de ansåg som rimliga äggläggningsplatser. Blir det en regnig sommar igen så finns det därmed en risk att det kläcks fram översvämningsmygg på nya områden. 

Riskerar 2024 att bli ett förlorat år?

– Det finns en risk att läget blir värre än tidigare år. Samtidigt har nu Sandvikens kommun garanterat 3,5 miljoner kronor för att vi ska kunna göra en snabb beställning om regeringen ger klartecken till ekonomiskt stöd, säger Charlotta Heimersson.

UNT har framfört frågan till civilminister Erik Slottner, som ansvarar för budgeten till länsstyrelserna, om varför regeringens besked om pengar dröjer men ännu inte fått något svar.

Aggressiv långflygare

Den mygga som utgör en plåga för människor och djur i Nedre Dalälven är översvämningsmyggan, Ochlerotatus sticticus, som hör till en grupp av stickmyggor och inkluderar nio arter. Den är aggressiv, dagaktiv och kan flyga upp till två mil från kläckningsområdet mot ett par kilometer för andra myggor.

När mängden stickmyggor riskerar att öka snabbt sprids biologiskt bekämpningsmedel i älvens översvämningsområden från helikopter.

Projektet genomförs i alla kommuner i Nedre Dalälvsområdet, från Avesta till Älvkarleby, och finansieras av EU-stöd från Landsbygdprogrammet. Företaget Nedre Dalälven Utvecklings AB (NEDAB) ansvarar för bekämpningen och består av forskare med flera års erfarenhet av myggbekämpning.

Källa: Tierps kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!