Materialkrisen hade kunnat förhindras

Revisorsrapporten kommer att innehålla skarp kritik mot varuförsörjningsnämnden med anledning av materialkrisen. Problemen i vården hade kunnat undvikas, konstaterar revisorerna.

Anders Toll, ordförande för Region Uppsalas revisorer, säger att materialkrisen kommer att få konsekvenser för varuförsörjningsnämnden där Behcet Barsom är ordförande.

Anders Toll, ordförande för Region Uppsalas revisorer, säger att materialkrisen kommer att få konsekvenser för varuförsörjningsnämnden där Behcet Barsom är ordförande.

Foto: Privat/Madeleine Andersson/arkiv

Uppsala län2020-03-16 16:00

Revisorerna har låtit göra en särskild granskning av varuförsörjningsnämnden med anledning av den materialkris som drabbade flera regioner i höstas. Den granskningen kommer i sin tur att ligga till grund för revisionsberättelsen om verksamheten som kommer i månadsskiftet mars/april.

Redan nu står det klart att revisorerna kommer att rikta kritik mot varuförsörjningsnämndens hantering, enligt Anders Toll (S), ordförande för revisorerna i Region Uppsala.

– Det här kommer att få konsekvenser, säger Anders Toll.

Han vill dock inte säga om kritiken blir så allvarlig att revisorerna rekommenderar att nämndens ledamöter inte beviljas ansvarsfrihet.

– Den diskussionen pågår, säger han.

Enligt granskningsrapporten har varuförsörjningsnämnden framför allt brustit i riskanalysen i samband med upphandlingen. Varuförsörjningen har också i alldeles för stor grad förlitat sig på de uppgifter som Apotekstjänst lämnat om förberedelserna inför uppstarten. "Den enligt vår bedömning avgörande bristen är att Varuförsörjningen inte verifierar eller kontrollerar den information som Apotekstjänst ger", står det bland annat i rapporten.

Dessutom har det varit ett problem att sjukvården inte involverades i upphandlingen.

Revisorerna har bara granskat varuförsörjningsnämnden och inte Apotekstjänst.

– Vår kritik förtar inte att Apotekstjänst har ett jättestort ansvar. De har grovt misslyckats med att uppfylla sina åtaganden. De saker som Apotekstjänst skyller på borde de ha märkt långt tidigare. De har snarast mörkat problem som de själva borde ha sett, säger Anders Toll.

I rapporten konstateras också att Apotekstjänst ännu den sista veckan i januari 2020 inte lyckades leverera enligt avtalet. I rapporten finns också beskrivningar av hur personal på intensivvårdsavdelningar i det mest akuta skedet fick sätta sig i taxibilar till Stockholm för att få tag på respiratorslangar. Totalt har materialkrisen orsakat 17 685 timmars extraarbete, motsvarande cirka 11 helårstjänster, på Akademiska sjukhuset.

Revisorerna konstaterar att varuförsörjningsnämnden och Apotekstjänst kräver ersättning av varandra. De tar dock inte ställning i skuldfrågan och det är fortfarande oklart om detta kommer att avgöras i domstol.

De fem samarbetande regionerna har också tillsatt en särskild utredning av materialkrisen som väntas till sommaren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!