Maria samlar på dockor – blev rikskänd

Maria Sjöholm samlar på verklighetstrogna dockor. Efter att UNT besökte hennes "barnkammare" i våras exploderade hennes inkorg av förfrågningar från olika medier. Det har till och med gjorts en dokumentär. "Och folk är fortfarande törstiga efter att få veta mer", säger hon.

"De som samlar är vilka som helst som har ett dockintresse. Det är inte konstigare än att samla på gamla mynt", säger Maria Sjöholm.

"De som samlar är vilka som helst som har ett dockintresse. Det är inte konstigare än att samla på gamla mynt", säger Maria Sjöholm.

Foto: Adam Wrafter

Uppsala län2023-07-09 20:00

Under våren har hon intervjuats i allt från Morgonpasset och Efter Fem, till P4 och Landet runt. Alex och Sigge har sågat henne i sin podcast. Och i slutet av juni släpptes SVT-dokumentären "Dockhuset".

Ja, sedan polisen Maria Sjöholm berättade i UNT om sitt ovanliga intresse, har hon minst sagt varit upptagen.

– Det är så kul att hobbyn fått den uppmärksamhet den förtjänar. Det har varit det roligaste av allt, att få prata om det på ett nyktert sätt och förklara för folk vad det här egentligen är.

undefined
Maria Sjöholm jobbar som polis när hon inte ägnar sig åt sitt stora fritidsintresse.

Sedan 2018 har hon samlat på "reborns", alltså dockor gjorda i silikon vars syfte är att efterlikna riktiga bebisar. En riktigt välgjord reborn-docka görs för hand och kan kosta många tiotusentals kronor. Hobbyn är stor i exempelvis USA, men Maria beskriver ett nätverk av mellan 500 och 1 000 samlare även i Sverige.

undefined
UNT besökte Marias ombyggda garderob, som nu får agera "barnkammare", i februari.

När UNT träffade Maria berättade hon om de människor hon kommit i kontakt med, som ser sin reborn-docka som ett substitut för egna barn. Men de hon känner utgör inte ens en handfull. Majoriteten är som Maria intresserade av hantverket och av dockorna som samlarobjekt, berättar hon.

Ändå har hobbyn mötts av många fördomar.

– Många har tackat mig för att jag förklarat att vi samlare är helt vanliga personer och inte är creepy på något sätt. Vi köper och säljer, och ser inte dockorna som en familjemedlem. Just den förståelsen har inte funnits tidigare.

undefined
"Syftet för mig är konstverket, jag vill hitta den perfekta dockan som det finns få av i världen", säger Maria Sjöholm.

Maria Sjöholm tycker inte att hon fått särskilt många negativa reaktioner efter sina framträdanden i tidning, radio och tv. I stället är människor fascinerade och nyfikna på dockorna. Hon beskriver hur SVT-studion stannade upp när alla anställda ville hålla i dockan hon hade med sig till en intervju.

– Folk får en aha-upplevelse för att de är så verklighetstrogna. Många har aldrig hört talas om dem tidigare. Och fortfarande är folk törstiga efter att få veta ännu mer.

undefined
Kärnan av de mest aktiva samlarna kallar sig numera för "Reborn dolls Sweden" och anordnar mässor och träffar. I en intervju gjorde Maria liknelsen att det är som när män samlas runt sitt motorcykelintresse. Därför har nu "Reborn dolls Sweden" efterliknat MC-klubbarnas titlar och Maria har valts till "president".

Din dotter är med i SVT:s dokumentär, och berättar om hur hon reagerade när du började samla på dockor. Vad säger hon om all uppmärksamhet du fått?

– Hon tycker att det är jättekul. Hon var lite avig i början men i dag är hon med på varenda träff. Hon valde själv att vara med i dokumentären för att visa att sedan hon fick klart för sig vad det handlar om, så stöttar hon mig.

Barn eller inte

Den första artikeln om Maria Sjöholm var en del i UNT:s serie "Barn eller inte" som publicerades nu i våras.

I serien intervjuade vi upplänningar om deras tankar kring att skaffa barn, längta efter barn – eller att inte få några.

Maria Sjöholm berättade om de människor hon möter som vill använda dockor som substitut för egna barn.

Alla delar hittar du här. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!