Som UNT tidigare rapporterat planerar region Uppsala att börja finansiera hemförlossningar. Framåt år 2026 vill man även starta en barnmorskeledd förlossningsklinik.
Reaktionerna på förslagen är många. De barnmorskor och andra som är för hemförlossningar anser att fördelarna är stora, eftersom kvinnor som föder hemma blir lugnare och känner att de har mer kontroll över sin egen förlossning. De anser även att hemförlossningar skulle spara resurser åt regionen.
Men flera läkare och en del politiker är tveksamma till att låta regionpengar gå till hemförlossningar. Bland annat pekar man på att Sverige, tack vare sin nuvarande förlossningsvård, under många år har haft bland den lägsta barna- och mödradödligheten i världen.
Maria Jonsson, professor och överläkare på Akademiska sjukhuset, anser att förslaget med kostnadsfria hemförlossningar är oroande.
– Jag tycker inte att det är ett bra eller rimligt förslag av flera orsaker. I en akut situation kan det handla om minuter innan det blir allvarligt. I en sådan situation är det säkrare för både den födande och barnet att vara på sjukhus, säger Maria Jonsson som påpekar att det inte är möjligt att förutse om en allvarlig komplikation kommer uppstå i samband med en förlossning.
Meningarna går också isär om hur statistiken över hemförlossningar ska tolkas. Nyligen publicerade Sophia Brismar Wendel, docent vid Karolinska institutet, en artikel i Läkartidningen. Där redovisas siffror som pekar på att barnadödligheten i Sverige är lägre vid planerad sjukhusförlossning än vid planerad hemförlossning.
Samtidigt hänvisar barnmorskor i Uppsala län till undersökningar som inte kunnat påvisa någon skillnad i risk mellan att föda hemma och på sjukhus för dem som uppfyller kriterierna för hemfödsel.
Maria Jonsson svarar att tillförlitligheten är låg eller mycket låg, det vill säga att det möjligen kan stämma eller att det inte går att bedöma, om resultaten stämmer i de studier om hemförlossning som hittills gjorts.
– Möjligen är det ingen skillnad i risk för barnet där hemförlossning är integrerad med sjukvården och två barnmorskor assisterar. Men för förstföderskan är det vetenskapliga underlaget inte tillräckligt för att bedöma risker avseende allvarlig bristning och blödning i samband med hemförlossning, säger Maria Jonsson.
Hon anser att fler hemförlossningar i Uppsala län skulle kräva mer resurser, främst i form av erfarna barnmorskor.
– Vi har brist på barnmorskor och generellt mycket begränsade resurser. Sjukvårdens resurser ska enligt hälso- och sjukvårdslagen gå till dem som har störst behov. Prioriteringen borde då inte vara att erfarna barnmorskor avsätts till hemförlossningar som endast gäller för friska kvinnor med en normal graviditet.
Socialstyrelsen är inte helt emot hemförlossningar men anser att regionerna i första hand ska prioritera kvinnor med svårare förlossningar och ta hand om bristningsskador.
Finns det inget som går att förbättra i förlossningsvården?
– Jo, förlossningsvården i Sverige bygger på att barnmorskor självständigt bistår vid normal förlossning hos friska, det vill säga den efterfrågade vårdnivån finns redan, men den skulle kunna utvecklas till att bli mer individualiserad. Vi har dock brist på barnmorskor vilket är bekymmersamt. Vi har inte hemmiljön men väl sjukhusets resurser när det behövs, säger Maria Jonsson.