Det var i april förra året som Linda Hallgren kände de första sammandragningarna, två dagar före beräknad födsel. Hon lagade morgongröt åt sin treårige son och tog det lugnt hemma i ett par timmar innan hon ringde en av sina två barnmorskor.
– Jag satt på en pilatesboll och gungade bäckenet, andades fokuserat och fick lätt massage av min sambo under sammandragningarna. Barnmorskan avlyssnade barnets hjärtljud som var normala, säger Linda Hallgren, som även hon är barnmorska.
Efter att livmodertappen öppnat sig fem centimeter startade värkarna ganska snabbt och på en timme var barnet fött, alltsammans till lugn musik som flödade ur hemmets högtalare.
– Jag var först i duschen för att lindra smärtan. Min andra barnmorska begav sig hit när förloppet blivit mer intensivt. Jag satte mig i ett badkar eftersom jag ville bada som lindring samt föda i vattnet. I det här skedet var värkarna så starka att jag inte längre klarade av att hålla andningen lugn. Jag hade även svårt att hitta en avslappnande position och kände att jag absolut behövde mer lindring än värmen från vattnet. Jag bad om sterila kvaddlar (sprutor med sterilt vatten i huden), men hann inte få dessa eftersom jag hade börjat krysta, berättar Linda Hallgren.
Hon känner med handen att bebisens huvud håller på födas fram under vattnet. Därefter kommer stunden - sju och en halv timme efter morgonens första sammandragning - då hon föder fram sin dotter.
– Jag tar emot henne i mina händer under vattenytan, lyfter upp henne, lägger henne mot mitt bröst och hon börjar skrika, säger Linda som därefter pustar ut och paret får tårar i ögonen av glädje.
Linda lägger sig på en bäddad madrass där hon fortsätter att amma sin nyfödda dotter, klipper av navelsträngen och får en mindre bristning hopsydd.
Fyra timmar efter barnet fötts åker barnmorskorna därifrån.
– Jag känner en enorm tacksamhet och glädje över att ha min dotter på bröstet och att födseln blev precis så som jag önskade.
Hur förberedde ni er?
– Jag kontaktade två hembarnmorskor när min sambo och jag bestämt oss för hemfödsel. Vi satte oss in i vad det finns för forskning och eftersom jag var frisk, min graviditet var normal, min födsel förväntades bli normal och jag tidigare på sjukhus hade fött helt utan komplikationer samt att vi bor nära sjukhuset, så kände vi oss trygga med att välja hemfödsel. Jag gick även på mina mödravårdskontroller.
Praktiskt förberedde de sig genom att köpa ett uppblåsbart badkar, vätskeskydd till soffa, madrass och säng. Ordna med rena handdukar, filtar och mat.
Vad hade hänt om något gått fel?
– Det fanns en möjlighet att vid behov bryta och åka in till förlossningen om jag skulle behöva medicinsk smärtlindring eller om förloppet skulle bli avvikande. Jag kände en trygghet och tacksamhet över att den högspecialiserade förlossningsvården fanns där vid behov.
Fördelarna med att föda hemma tycker hon främst är att få undvika störande moment. Oron för att åka in för tidigt och bli hemskickad igen, eller att i värsta fall föda i bilen på väg till sjukhuset slapp hon känna.
– Och med facit i hand hade det antagligen blivit ett intensivt värkarbete i bilen med många stopp på vägen till sjukhuset eftersom det var de sista 25 minuterna som var intensiva. Ett sådant scenario lockade mig verkligen inte. Jag slapp också oroa mig för att bli hänvisad till ett annat sjukhus om förlossningsavdelningen var fullbelagd, eller för otillräckligt stöd om personalen hade flera födande samtidigt, säger Linda som blev lugn av att veta vilka barnmorskor som skulle hjälpa henne.
Hon tycker att det pratas mycket om eventuella risker med att föda hemma.
– Men det talas sällan om risker som kan finnas med att föda på sjukhus, med eventuella vårdskador. Jag ville så långt som möjligt få låta kroppen jobba så ostört som möjligt i sin egen takt, att föda på mina egna villkor.
Hon är mycket positiv till att den nya regionledningen vill bekosta hemfödslar framöver.
– Det känns jätteroligt att detta viktiga steg nu ska tas. Det visar att de förstår behovet av att differentiera förlossningsvården i Sverige. Vården behöver effektiviseras och rätt resurser sättas in just där de behövs och önskas. Hemfödslar är inte för alla, men det är inte heller högspecialiserade sjukhusfödslar. Det finns risker både med att föda hemma och att föda på sjukhus, säger Linda Hallgren.