Uppgörelse i regionen brådskar

Det brådskar att hitta en uppgörelse för ett nytt styre i regionen. Och enligt uppgifter till UNT ska ett färdigt avtal presenteras för ombuden på Centerns extrastämma redan på onsdag.

Unn Harsem och Helene Zeland Bodin, regionråd för Centern, berättade i fredags att det nuvarande allianssamarbetet har nått vägs ände.

Unn Harsem och Helene Zeland Bodin, regionråd för Centern, berättade i fredags att det nuvarande allianssamarbetet har nått vägs ände.

Foto: Johan Heimer

Uppsala län2024-01-23 05:00

Efter Centerns besked i fredags om att partiet lämnar alliansstyret är tiden knapp för att nå en ny majoritet. För att regionfullmäktige ska kunna välja ett nytt regionstyre vid mötet den 14 februari måste en uppgörelse vara klar senast till regionstyrelsemötet den 30 januari, enligt Erik Weiman (M), fullmäktiges ordförande.

– Ärendet behöver beredas av regionstyrelsen innan det behandlas av fullmäktige. Och ledamöterna i fullmäktige behöver ha det på sitt bord 10–11 dagar, det vill säga en vecka och en helg, före sammanträdet, säger han.

Skälet är att Erik Weiman vill undvika ett överklagande av beslutet.

– Jag tycker det är viktigt att man i en sån här fråga inte slirar i kurvorna utan ser till att det blir korrekt så att inte någon kan uppfatta det som att man genomfört en kupp eller liknande, säger Erik Weiman.

Enligt uppgift till UNT ska partierna vara nära en uppgörelse där Centerpartiet bildar ett nytt majoritetsstyre tillsammans med S, MP och V. Ombuden vid Centerns extra distriktsstämma, som hålls på onsdagskvällen, kommer att få två val att ta ställning till: att gå i opposition eller att säga ja till ett färdigt avtal med de rödgröna.

undefined
Unn Harsem (C) räknar med att ombuden på distriktsstämman kan ha ett färdigt avtal att ta ställning till på onsdag.

Unn Harsem, regionråd för Centerpartiet, säger att inget är färdigt.

– Det finns inte ett färdigt avtal. Men vi har ambitionen att presentera ett sådant på mötet, säger hon.

Hur ska ni komma överens på två dagar när ni inte lyckades under flera månader efter valet?

– Jag upplever att det finns en större kompromissvilja, inte minst från Centerpartiet, det ska jag vara ärlig att säga.

Varför gick det inte gick att komma överens efter valet?

– Det var många som hade låsta positioner. Nu är allvaret större och valmöjligheterna färre.

Var det någon sakfråga där ni körde fast förra gången?

– Det svåraste är inställningen till privata aktörer i vården. Där finns en historisk spricka och annorlunda syn mellan partierna.

Om ni ska klara detta på två dagar, betyder det att ni är nära en uppgörelse?

– Inget är klart förrän det är klart. Vi måste knyta ihop säcken.

Behöver inte ombuden på distriktsstämman få tillgång till ett avtal före mötet så att de kan förankra det hos medlemmarna de representerar?

– Det är det normala förfarandet. Men att vara ombud innebär ett förtroendeuppdrag. Exceptionella situationer kan kräva att man använder det förtroendet, säger Unn Harsem.

Helena Proos (S), meddelar via sin politiska sekreterare att hon inte vill kommentera de samtal som förs.

undefined
Hans Wennberg (MP) tror att det finns goda möjligheter till en snabb uppgörelse med Centerpartiet.

Hans Wennberg (MP) säger att de regelrätta förhandlingarna tog fart under helgen. Han säger att han ser goda möjligheter till en snabb lösning.

– Det är betydligt bättre förutsättningar nu än efter valet sett till att Centern tagit det här steget. De samtal vi haft hittills har varit bra. Att läget är allvarligt har inte lagt sordin på stämningen, säger Hans Wennberg.

Men det brådskar. Finns ingen uppgörelse före regionstyrelsemötet i januari så kommer det att dröja drygt två månader innan det ges en ny chans vid fullmäktigemötet den 24 april. Det skulle i sin tur göra det svårt för en ny majoritet att i tid hinna lägga fram en budget som ska behandlas av fullmäktige i midsommarveckan.

En förutsättning är dock fortfarande att Centerns extra distriktsstämma godkänner en uppgörelse med de rödgröna. Skulle Centermedlemmarna säga nej hamnar Region Uppsala i politiskt limbo, där den enda möjliga utvägen kan vara ett extra val.

Vägen mot majoritet

Regionfullmäktige har sammanlagt 101 mandat. Efter valet 2022 ser mandatfördelningen ut så här:

Moderaterna 18

Centerpartiet 7

Liberalerna 5

Kristdemokraterna 9

Socialdemokraterna 31

Vänsterpartiet 12

Miljöpartiet 5

Sverigedemokraterna 14

Efter valet 2022 har alliansen styrt regionen i minoritet.

Så här ser mandatfördelningen ut för några tänkbara samarbeten. För majoritet krävs 51 mandat.

De rödgröna (S, V, MP): 48 mandat

Alliansen (M, C, L, KD): 39

Högerblocket (M, L, KD, SD): 46

Rödgröna + C (S, V, MP, C): 55

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!